Film / Films

De lamlendigheid van een klein dorp

recensie: Tigers on Tour: La perrera

“Je kunt niet je hele leven studeren, van banen wisselen en genieten van het goede leven. Je bent 25: je moet iets nuttigs doen”, aldus de vader van David. De jongen uit een klein dorp in Uruguay zit het liefst de hele dag te rukken en wiet te roken; er gaat zelfs het gerucht dat hij zo veel masturbeert dat hij eens is flauwgevallen en naar het ziekenhuis moest. Wanneer Davids vader hem dwingt zijn eigen huis te bouwen, is dat dan ook een enorme opgave.

Bij La perrera, een van de drie films over jongeren die genomineerd waren voor een Tiger Award (waarvan La perrera won), draait het vooral om de lamlendigheid van hoofdpersoon David. Hij woont in een prachtig dorpje aan zee, waar het altijd mooi weer lijkt te zijn, maar wat heb je aan die natuurlijke schoonheid als er niets te doen is? Terwijl zijn leeftijdsgenoten naar de grote stad gaan om te studeren of hard te werken om aan geld te komen, is David niet vooruit te krijgen. En tot overmaat van ramp heeft het dorp ook nog eens een chronisch gebrek aan vrouwen…

~

Met een droog gevoel voor humor vertelt regisseur Manuel Nieto Zas het verhaal, dat hij baseerde op de ervaringen van een vriend. Nieto Zas, die toegeeft dat hij een paar jaar geleden net zo was als David en het niet erg zou vinden zijn oude dag in een saai dorp te slijten, werkte eerder als assistent-regisseur aan een vroegere Tiger Award-winnaar, 25 Watts. Met La perrera levert hij zijn eerste lange speelfilm af.

Geen moment zoetsappig

Hoewel het tempo vrij laag ligt en de film net iets te lang duurt, kent La perrera toch zijn momenten. Door de droge humor wordt het geheel geen moment zoetsappig: David begint aan het bouwen van zijn huis (dat uiteraard symbool staat voor zijn eigen leven) maar de vraag is of hij er uiteindelijk iets van leert. Hij krijgt in ieder geval wat meer verantwoordelijkheidgevoel. “Als ik er niet bij ben, verpesten ze het”, zegt hij over de jongens die hem helpen met de bouw, nadat hij zelf het scheefste muurtje ooit heeft gemetseld. Het is overduidelijk dat David niet gemaakt is voor harde arbeid: hij loopt overal maar een beetje onhandig achteraan. De jongens helpen hem dan ook alleen omdat Davids vriendinnetje uit de stad een buslading vrouwen naar het dorp zal brengen.

La perrera is een ingetogen coming of age-film over een jongen die het waarschijnlijk nooit zal leren. Hier geen Hollywoodmomenten waarbij David het licht ziet en van nietsnut verandert in een succesvol huizenbouwer. Het is het verhaal van een jongen die in de grote stad wil gaan studeren. Niet om te leren, maar om de hele dag niets uit te hoeven voeren.

Deze film vormt samen met Un matin bonne heure en Glue de Tigers on Tour, een selectie van het afgelopen IFFR die tot en met februari volgend jaar op tournee is door de Nederlandse filmhuizen. Klik hier voor meer informatie en voor het bestellen van kaartjes.