Film / Films

Verliefd tijdens de apocalyps

recensie: How I Live Now

Liefde in tijden van de Derde Wereldoorlog. De Engelse film How I Live Now vermengt tienerliefde met de nucleaire apocalyps. En dat is best romantisch.

De tijden dat je je als jong volwassene – vroeger heette dat een tiener – voor een literaire portie seks en dood stiekem moest behelpen met een beduimeld exemplaar van een roman van Jan Wolkers liggen ver achter ons. Young Adult-boeken zijn tegenwoordig big business. Ook de filmindustrie heeft het genre ontdekt. De ene na de andere bestseller krijgt een filmversie. In Nederland wordt het verzamelde werk van Carry Slee aan de lopende band verfilmd. Dat levert een gestage stroom van titels met een uitroepteken op, waarin steevast herkenbare puberproblemen worden behandeld.

Van over de grens komen verhalen die net een tikje ambitieuzer zijn. Puberthema’s als seks, liefde en dood worden overgoten met een apocalyptische saus, een metafoor voor bespiegelingen over vrijheid, verdraagzaamheid en democratie. Denk aan de immens populaire Hunger Games-reeks uit de VS, of de iets minder bekende Australische boekverfilming Tomorrow, When The War Began.

Oorlog en tieners

~

Ook How I Live Now is er zo eentje. Deze Engelse Young Adult-verfilming, naar een boek van Meg Rosoff, speelt zich af in de nabije toekomst tijdens de uitbraak van de Derde Wereldoorlog. De stadse, Amerikaanse Daisy verhuist naar het Engelse platteland om te gaan wonen bij haar tante. Ze wordt verliefd op haar neef Edmond. Maar net wanneer de liefde wat lijkt te worden, slaat het noodlot toe. Terroristen laten een nucleaire bom in Londen ontploffen. De explosie doodt honderdduizenden mensen, en de straling maakt een normaal leven onmogelijk. De tante is afwezig tijdens de gebeurtenissen. Daisy, Edmond en nog een paar kinderen moeten zien te overleven tijdens de burgeroorlog die vervolgens uitbreekt.

How I live now vermengt tienerliefde met een flinke scheut post-9/11 terrorisme. De film doet wel wat denken aan 28 Days Later, de intelligente horrorfilm van Danny Boyle over een ontwrichte maatschappij. Maar dan wel zonder de zombies. Maker Kevin Macdonald durft de jong volwassenen niet echt de stuipen op het lijf te jagen. Dat How I Live Nowok voor (oud-)volwassenen goed te genieten is, komt dankzij de mooi ingeleefde rol van de aanstormende Amerikaans-Ierse Hollywoodster Saoirse Ronan en de slimme regie van Macdonald (The Last King of Scotland) die mooi het midden weet te houden tussen oorlogsgruwelen en tienerromantiek.

Reageer op dit artikel