Film / Films

Human Traffic

recensie: Human Traffic

.

“The weekend has landed. All that exists now is clubs, drugs, pubs and parties. I’ve got 48 hours off from the world man. I’m gonna blow steam out of my head like a screaming kettle.”

De uitgangspositie is gezet met deze quote. Het is weekend en voor vijf Engelsen betekent dat zuipen en drugs gebruiken tot je erbij neer valt. Jip, Lulu, Koop, Moff en Nina zijn vijf vrienden die doordeweeks een saaie, duffe en uitzichtloze baan hebben maar in het weekend compleet loskomen! Elk hebben ze hun eigen verhaal, hun eigen problemen en hun eigen rare trekjes. De film volgt de vijf vrienden individueel voordat het weekend aanbreekt. Jip, die niet kan wachten tot het weekend wordt en hij zijn suffe baantje in het winkelcentrum weer voor 48 uur gedag kan zeggen. Koop, de mafkees die werkt in een platenzaak, helemaal gek van muziek en elke klant smeert hij wel een plaat aan (hilarische scènes waarin elke klant spontaan mee begint te dansen met de muziek).

~

Het weekend, eenmaal aangebroken, is een waas van muziek, drugs en alcohol, en onze vijf hoofdpersonen slepen zich er elk op hun eigen wijze doorheen. Het is cool om te zien dat de situaties waarin de personages zich bevinden erg realistisch zijn en af en toe zeer herkenbaar zijn.

De vergelijking met andere Britse films als Trainspotting en The Acid House is onvermijdelijk. Maar niet geheel terecht. Human Traffic is compleet anders dan bovenstaande films omdat Trainspotting en The Acid House serieuzer zijn en meer de negatieve kant van drugs laten zien. Human Traffic doet het tegenovergestelde en laat zien dat drugs helemaal niet slecht hoeven te zijn. Na het uitkomen van een aantal “anti drugs films” de laatste tijd (Traffic, Requiem For A Dream) is het goed om te zien dat er ook nog films bestaan zoals Human Traffic die het onderwerp op een komische, minder melodramatische manier bespreekbaar maken.

Human Traffic is de perfecte film om te kijken voordat je uitgaat, of gewoon zomaar om in de stemming te komen, de acteerprestaties zijn van erg hoog niveau, personages worden goed uitgediept, emoties en gevoelens worden daardoor zeer realistisch weergegeven.
De verschillende geniale details (bijvoorbeeld een situatie die we vier keer overnieuw te zien krijgen), het briljante camerawerk plus een fantastische soundtrack maken deze film tot een waar meesterwerkje. THE WEEKEND HAS LANDED!!