Film / Films

Rat Race

recensie: Rat Race

.

Rat Race is een hele flauwe komedie. Alle spelers, en dat is een hele cast vol steracteurs, spelen typetjes die het niveau van de gemiddelde lachfilm nauwelijks overstijgen. John Cleese als inhalige bookmaker, Rowan Atkinson als de stuntelige buitenlander en Whoopi Goldberg als sentimentele huismoeder. Maar het gekke is: het werkt. Rat Race is in al die flauwigheid en met al die sterren een film geworden waar de meligheid en het plezier vanaf straalt.

De ellende begint in Las Vegas, waar de eigenaar van een gokpaleis een nieuw soort weddenschappen levert. Zonder dat ze weten dat er op ze gewed wordt, worden verschillende mensen met een sleutel op pad gestuurd naar een kluisje waar twee miljoen dollar in ligt. Wie er het eerste is, krijgt het geld, en ‘bookie’ John Cleese kan bogen op een nieuwe succesformule. Natuurlijk gaat niet alles zoals gepland. Eigenlijk gaat niets zoals het hoort.

Rat Race is een remake van It’s a Mad Mad Mad Mad World uit 1963. Sommigen houden meer van het origineel, maar Rat Race mag er zeker wezen. De makers hebben hun best gedaan om de poep- en piesgrappen links te laten liggen en zo origineel mogelijk uit de hoek te komen. Verschillende grollen hebben een ingewikkelde plot waar zich catastrofe op catastrofe stapelt. De scenes met de auto van Hitler en de eekhoorn kunnen met gemak klassiekers worden.

~

Rat Race onderschat het publiek niet en biedt zo’n anderhalf uur entertainment voor iedereen. De sterrencast is goed uitgebalanceerd en Cuba Gooding Jr. heeft een van zijn ‘finest moments’ in een bus vol gillende dames. Whoopi Goldberg is charmant als altijd, komedie-veteraan Wayne Knight (3rd Rock From the Sun, Jurassic Park) speelt de sukkel die hij altijd speelt en Jon Lovitz is met zijn joodse familie de beste van allemaal. Rowan Atkinson is in dit verhaaltje de enige mindere. Zijn rol is een opgewekte Mr. Bean, en zoals iedereen weet is Bean op z’n best als het hem tegenzit.

Al met al kun je je met Rat Race heerlijk vermaken. Het is een komedie en de bedoeling is dat je lacht. Zelfs de meest doorgewinterde zuurpruim zal toch tenminste zijn mondhoeken op moeten trekken bij zoveel ‘mindless fun’.