Film / Films

Final Fantasy: The Spirits Within

recensie: Final Fantasy: The Spirits Within

.

Final Fantasy is voor sommige mensen een begrip in video-gaming. Voor mij persoonlijk in ieder geval wel, want ik speel de spellen al sinds 1994. Final Fantasy 2 op de oude Super Nintendo was een geweldig spel en zijn opvolger Final Fantasy 3 (hoe verrassend) wordt nog steeds door veel mensen als een van de beste Role Playing Games ooit beschouwd. Want daar gaat het hier om: RPG’s, spellen waar je bijna honderd uur over doet om volledig uit te spelen. En nu hebben de makers van onder andere Final Fantasy 7 (waardoor FF doorbrak bij het grote publiek) besloten om er een 106 minuten durende animatiefilm over te maken.

Geen gemakkelijke opgave, want probeer maar eens een Final Fantasy-verhaal, wat normaal enorm uitgediept kan worden in de spellen, nu zo in te korten dat het nog wel het FF-stempel verdient, maar ook nog eens spannend en toegankelijk is voor het grote popcornpubliek.

~

Het verhaal van Final Fantasy: The Spirits Within gaat over een buitenaards ras dat de wereld rap aan het overnemen is. Deze aliens zijn er in de vorm van geesten die alleen te spotten zijn met een soort van night-vision goggles en tevens zeer hardnekkig zijn om te verslaan. Het verzet heeft twee opties om de aliens terug te dringen. Optie nummer 1 is een enorm kanon dat recht in de meteoor zal schieten en hopelijk de gehele colonie spookjes zal vernietigen. General Hein is de grote voorstander hiervan, tevens gek in z’n hoofd, en zal daardoor alles doen om dit plan door te laten gaan.
Optie nummer 2 is een stuk minder rigoureus en ook zo onwaarschijnlijk als wat, maar ja we hebben het hier over Final Fantasy, dus er moet een beetje fantasie bij aan te pas komen. Aki Ross is eigenlijk optie 2, zij is geinfecteerd door de aliens, en probeert de nog resterende levensvormen van de planeet af te plukken om de aliens zo te bestrijden. Het is namelijk hun idee dat de levensvormen als tegenovergestelde van het alien-dna de aliens kunnen zuiveren. Tevens is het voor Aki Ross een strijd tegen de klok, want zij gaat zelf ook steeds meer een stukje dood door de infectie in haar lichaam. Ross krijgt elke nacht dromen over het alien ras, die haar steeds een stukje meer laten zien over hun motieven. De dromen zijn werkelijk schitterend weergegeven en zijn duidelijk de mooiste scènes in de film.

Het verhaal van Final Fantasy: The Spirits Within begint goed, maar eindigt matig. Aki Ross wordt op haar zoektocht naar de levensvormen ondersteund door het Deep Eyes-team en door haar mentor Doctor Sid (goed trouw gebleven aan de spellen). Naarmate het einde nadert zie je toch dat de regisseurs het even niet meer wisten. De gehele film wordt dit verhaal opgebouwd, en dan binnen tien minuten is eigenlijk alles voorbij. General Hein is geobsedeerd door zijn plan, en draait compleet door en met het Deep Eyes-team gaat opeens ook alles fout. Het is allemaal wat abrupt afgelopen en dat is misschien jammer van het verhaal. De film had ook makkelijk twee uur kunnen en moeten duren. Maar toch zal de standaard scifi-fan zich niet vervelen bij het verhaal en absoluut watertanden bij de prachtige, oogverblindende visuals die Final Fantasy: The Spirits Within rijk is.