Film / Films

Beauty and the Beast

recensie: Special Edition

.

~

En nu is die hele mooie film veranderd. Waarom? De verteller van de making of zegt het zelf: Op een dag kregen de mensen in de Disney-studio het idee dat wat Star Wars kon met de Special Edition, zij ook konden. Het was een big idea, aldus de verteller, om de film opnieuw uit te brengen. Creatief zijn ze wel bij Disney, maar geldwolven zijn het ook. Ik denk dat deze Special Edition niet in de laatste plaats is gerealiseerd vanwege de centen. Verzorg is het schijfje zeker, maar wat zonde van de film.

~

Op het eerste gezicht heeft Beauty and the Beast SE alle kenmerken van een goed verzorgde DVD vol extra’s. Er is een making of, een onderdeel genaamd ‘het verhaal achter het verhaal’, twee muziekvideo’s en twee groots opgezette spellen. En dan is er nog het belangrijkste: een nieuw lied in de film. Het gaat om To Be Human Again (Een mens weer te zijn). Het is er bij de bioscooprelease op het laatste moment uitgeknipt omdat, zo leert de making of, er frictie in de voortgang van het verhaal ontstond. Toch zit het lied er nu in, ook omdat het in de Broadway-musical van Beauty and the Beast wel paste.

Wie de film koestert als een bijzonder aangename jeugdherinnering, ziet het toegevoegde liedje meteen als een inbreuk op het verhaal. Waar is Gaston, de slechterik, tijdens het lied? Hoe gaat het met de malende vader? En, nog los van het verhaal: hoe kan het dat het enge en donkere kasteel ineens een beelderige tuin vol fonteinen blijkt te hebben? Met het liedje op zich is niets mis, behalve dan misschien de wat overdonderend jubelende koren. De animatie is ook prima, en de stemmen zijn ingezongen door de originele acteurs. Maar het klopt niet, het loopt niet.

Het was geen enkel probleem geweest om het liedje erin te plakken. Als je het er ook naar believen weer uit kon halen. En dat kan niet. Wie deze Beauty and the Beast heeft, zit vast aan een film waar mee geknoeid is. Heel erg jammer.

~

Maar behalve dan deze enorme teleurstelling is deze DVD heel aardig verzorgd. Het is leuk om tijdens de film te skippen tussen de verschillende audiosporen. De Amerikaanse Belle is een boerendochter tot in haar accent en Mrs. Potts (Mevrouw Tuit) een Australische matrone. De Nederlandse stemmen zijn ook uitstekend (soms zelfs beter dan het origineel): zanger Henk Poort als de arrogante Gaston, een zeurderige Luc Lutz als de huismeester en klok Pendule.

De spelletjes zijn leuk voor kinderen, met wat houterige 3D-animaties, maar het spel ‘Verbreek de betovering’ is zo moeilijk dat deze tester het laatste level zelfs na drie keer niet uitspeelde. Twee muziekvideo’s, een van Celine Dion en Peabo Bryson en een van de springerige Amerikaanse tienersterretjes Jump 5, die het liedje Beauty and the Beast vrolijk verkrachten tot Britney-rap.
Het deel ‘het verhaal achter het verhaal’ stelt niet zo heel veel voor. Celine Dion glimlacht je vrolijk toe en houdt bij de belangrijkste Disney-animaties steeds een kort praatje over hoe het verhaal erachter zich ontwikkelde. Razend interessant, maar de brokjes informatie die ze aanbiedt zijn te klein om de honger naar kennis te stillen.

Beauty and the Beast is een bijzonder mooie film. Koop of huur de video of DVD, maar dan wel de originele bioscoopversie. Wie de film nog nooit gezien heeft zal het liedje best kunnen verteren, maar de fundamentalisten op Disney-gebied zijn met deze DVD behoorlijk genegeerd.

Reageer op dit artikel