8WEEKLY

Konijn met kerst

Artikel:

.

~

Arme Flappie. De ene dag nog gezellig met zes anderen in een draadgazen kooitje van 60 bij 50 centimeter, de eerste Kerstdag op je bord. Dat moet niet mogen. Stichting Wakker Dier en Stichting Vrij Konijn roepen dan ook iedereen op om hun online petitie te tekenen.

Met abrikozen en rozijnen

Als je met kerst per se konijn wilt eten, neem dan wild konijn. Dat heeft tenminste nog vrij rond mogen huppelen voordat het een schot hagel in de flank kreeg. De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging KNJV weet wel wat je met een lekker konijntje kunt doen: wild konijn met bier, wilde konijnebouten met abrikozen en rozijnen…Jammie!

~

Maar hoe kom je aan een wild konijn als je geen jager bent? Aanrijden, da’s de beste optie, want je kunt altijd zeggen dat je het per ongeluk hebt gedaan en dat het toch zonde is om zo’n beest dan te laten liggen. De Australiër Phil Mosies heeft er een sport van gemaakt om lekkere maaltjes te bereiden van wat eerst onder zijn wielen kwam. Op zijn site Road Kill Cookery leer je hoe je van de nood een deugd maakt.

Een kinderziel verminken

Ook kun je je kind konijnen leren schieten. Dat moet je voorzichtig doen. Koop een klein pistool en begin met namaakkonijnen. Laat die kartonnen dieren steeds meer op echte konijnen lijken en koop dan een wit konijn. Je kind schiet ‘m zo af. Hij kan een beetje huilen, maar dan moet je erover praten: “After the rabbits are dead, be sure to talk about how great it is to have another hunter in the family.

~

Gebakken eekhoorn

Ach, maar konijn is ook maar zo gewoontjes. Becky, woonachtig op Becky’s Island, heeft recepten voor veel interessantere diersoorten. Je bent gegarandeerd de enige in de straat die eekhoorntjes op het menu heeft staan, of iguana, stinkdier, eland of wasbeer. Becky waarschuwt wel: If you invite friends over and serve these recipes, make sure you have other friends!
In Australië eten ze naast de road kill ook erg smakelijk van krokodil, emoe of kangoeroe. Wat dacht je van kangoeroestaartsoep?

Entomophagie!

~

Wil je het helemaal exotisch? Probeer dan insecten! Krekels, sprinkhanen, meelwormen en andere kruipers zijn gezond, goed voor het milieu en de oplossing voor het wereldvoedselprobleem. Wat dacht je van knapperige chocolade-krekelkoekjes, sprinkhanen in gelatine of risotto met meelwormen? Als je interesse gewekt is, kun je van Aletheia Price leren hoe je zelf bugs kunt kweken. Zij begon op haar dertiende met entomophagie (een chic woord voor insecteneten) en weet er dus alles van.

Zeg het met…

Wie niet zo van knapperig houdt of vegetariër is, kan het altijd nog proberen met bloemen. Rozenblaadjescake of roerei met bloemblaadjes, gefrituurde hostabloemen; het ziet er niet alleen appetijtelijk uit, het smaakt ook nog eens zo.

Betreurenswaardig voedsel

~

Tenslotte, voor allen die het thuis niet voor het zeggen hebben en moeten eten wat de pot schaft, is hier nog een site met mooie plaatjes. Kan je moeder niet koken en ziet alles wat ze op tafel zet er smerig uit? Troost je dan met de gedachte dat ze niet alleen is. Hele kookboeken zijn gevuld met de gruwelijkste foto’s van de gruwelijkste recepten. De gallery of regrettable food heeft een curieuze verzameling vergaard. Kijk en huiver!
Aan alle anderen die zelf koken of lekker te eten krijgen: smakelijk!