Boeken / Non-fictie

Aanhaken verbindt

recensie: Tjerk Ridder en Peter Bijl - Trekhaak gezocht!

We gaan op reis en we nemen mee: een caravan. Er is echter een klein probleempje. We zoeken nog een auto om die caravan van Utrecht naar Istanbul te sleuren.

Performer Tjerk Ridder wilde inspiratie opdoen voor een nieuw album door langs de Europese Culturele Hoofdsteden Essen, Pécs en Istanbul te reizen. Dat pakte echter nét iets anders uit. In zijn boek Trekhaak gezocht! doet hij verslag van zijn reis. Maar het is meer dan een boek. Het is een multimediale ontdekkingstocht.

Een zielvolle zoektocht

~

Wat begon als een zoektocht naar inspiratie, werd als snel een verkenning van grenzen. De grenzen van Ridder zelf, de grenzen van Europa, culturen, openheid, behulpzaamheid, inventiviteit en van het doorzettingsvermogen. Ridder en zijn caravan zoeken trekhaken die hen vanuit Utrecht naar het 3700 kilometer verderop gelegen Istanbul kunnen brengen. Aanvankelijk alleen vergezeld door zijn hondje Dachs, later ook door journalist Peter Bijl.

Onder het motto ‘Je hebt anderen nodig om verder te komen’ trekken ze door Europa en daar voorbij. Op 3 januari 2010 vertrekt Tjerk Ridder vanuit Utrecht en 53 lifts later arriveert hij in Istanbul. Onderweg ontmoet hij voornamelijk vriendelijke en enthousiaste mensen die gecharmeerd zijn van deze speciale tocht. En dat enthousiasme vind je terug in dit boek. Het is een reisverslag met een ziel.

Een multimediaal avontuur
In het boek is een dvd bijgesloten met daarop zes liedjes van Tjerk Ridder en negen door Peter Bijl gemaakte filmpjes. De liedjes horen bij het eerste deel van het boek (de reis van Utrecht naar het Hongaarse Pécs) en de filmpjes ondersteunen deel twee (van Pécs naar Istanbul). En zowel de muziek als de filmpjes zijn geen leuke gimmick, maar een volwaardige ondersteuning van het geschreven woord. Niet alleen onderstrepen ze het alomtegenwoordige enthousiasme en optimisme, ze maken ook de troosteloosheid van het uren wachten op een volgende lift heel inzichtelijk.

Eigenlijk is Trekhaak gezocht! moeilijk te vatten binnen het korte bestek van deze recensie. Net als de reis zelf is dit multimediale (we hebben het nog niet eens over de vele foto’s gehad die in het boek opgenomen zijn) boekje een waar avontuur. En net zoals Ridder en Bijl die eerste kleine stap moesten zetten om uiteindelijk kilometers verderop in Istanbul te belanden, moet de lezer zich gewoon in dit geschreven avontuur storten. Begin met de eerste woorden op de eerste pagina en verlies je in een verhaal over hoop, hartelijkheid, gastvrijheid, passie en openheid. Maar je zult ook deelgenoot worden van verdriet, oorlog, verveling, angst en teleurstelling.

Een warm boek voor wie durft
Dit boek met dvd heeft alles in zich om de lezer te ontroeren: mooie kleine liedjes, beeldende filmpjes en beschouwelijke woorden. Maar Trekhaak gezocht! is vooral een boodschap over hoop. Het geeft aan dat heel veel mensen bereid zijn iets voor een ander te betekenen. Dat de meeste mensen gewoonweg warm en hartelijk zijn. Dat als je iets wilt bereiken je daar anderen voor nodig hebt. En dat als je de eerste stap maar durft te zetten, die ander je daar best bij wil helpen. Stort je in het avontuur!

Trekhaak gezocht! staat op 19-21 augustus op Lowlands, op 23-27 augustus op Noorderzon en op 28-8 op Spoffin.

Compilatie van het eerste deel van de reis, Utrecht-Pécs:

8WEEKLY MediaPlayer

 

http://www.youtube.com/watch?v=dZGrqZnoceU