Boeken / Strip

Theo van den Amsterdam

recensie: Theo van den Boogaard - Het Amsterdam van Theo van den Boogaard / The Amsterdam of Theo van den Boogaard

Is Het Amsterdam van Theo van den Boogaard een strip, een geschiedenisboek, een kunstboek, een architectuurboek of toch gewoon een boek over Amsterdam? Eigenlijk is het al het bovenstaande.

Theo van den Boogaard kennen de meeste mensen van zijn Sjef van Oekel-strips. En deze Sjef figureert dan ook veelvuldig in dit boekwerk. Maar dit is meer, veel meer, dan gewoon een nieuw stripalbum over deze vreemde figuur. Reeds!

Veel informatie in deze schatkist

~

Door de vele invalshoeken van dit boek (er is trouwens ook nog een gelijknamige

~

De strips zijn in het Engels en de informatieve teksten zijn zowel in het Nederlands als in het Engels afgedrukt. Daarmee is het een ideaal boek voor de plaatselijke VVV. Wees niet verbaasd als je binnenkort een Japanner over het Centraal Station ziet struinen op zoek naar het ondergrondse busstation. Een plan dat er in werkelijkheid nooit is gekomen, maar dat door Van den Boogaard prachtig gevisualiseerd is.

Daarmee geeft dit boek niet alleen inzicht in het verleden van de tekenaar en de stad Amsterdam. Maar gelukkig zijn er ook afwijkingen ten opzichte van die realiteit. Het geeft ook een beeld van hoe Amsterdam hád kunnen zijn. De massale ongelukken die een roekeloze Sjef van Oekel soms veroorzaakt, blijven gelukkig beperkt tot fictie. Wat wel een feit is, is dat dit een must have is voor iedereen die geïnteresseerd is in Amsterdam of geschiedenis, of architectuur, of Sjef van Oekel, of Theo van den Boogaard, of … of … of …