Boeken / Strip

Voorspelbaar

recensie: Taduc & Le Tendre - Chinaman: De Gehangenen // Lewis Trondheim - Mister I

De een is een deel uit een kwaliteitsserie van Dupuis, de ander is een experimentele strip van een doorgaans even experimentele auteur. Beide albums verschillen hemelsbreed van elkaar, maar ze delen een zekere voorspelbaarheid; bij beide delen weet je in feite al wat je te wachten staat. De Gehangenen van TaDuc & Le Tendre is namelijk een nieuw album in de al jaren lopende serie Chinaman, en Mister I van Lewis Trondheim lijkt wel heel erg op diens Mister O. In het geval van Chinaman pakt die voorspelbaarheid goed uit, bij Trondheim helaas iets minder.

Taduc & Le Tendre – Chinaman: De Gehangenen

~

In dit achtste deel van de serie Chinaman weten TaDuc en Le Tendre een origineel en onderhoudend verhaal neer te zetten, dat te lezen is als one-shot. Voor de vaste fans zijn er echter ook elementen uit vorige delen te herkennen. In dit avontuur worden twee nieuwe maatjes van Chinaman naar voren geschoven, die hij vermoedelijk in volgende delen weer bij zich zal hebben. Beiden lijken een waardevolle toevoeging voor de serie: Zed is een gokkende jongeman, die garant staat voor de komische noot. De ander, Horace, zorgt voor de nodige diepgang met zijn mysterieuze stilzwijgen en zijn voortdurende zelfmoordpogingen. Uiteindelijk wordt dat alles ook nog verklaard, al had Le Tendre dat wellicht beter voor een later avontuur kunnen bewaren: nu is het allemaal wel erg snel opgelost.

Perfecte afstemming

Toch heeft Le Tendre opnieuw voor een interessant verhaal gezorgd. Eigenlijk heeft Chinaman deze keer maar een bijrolletje in dit verhaal, vooral Horace en Zed staan in de schijnwerpers. In de bekende western-setting moeten de drie het opnemen tegen de bende van Wild Catty, een wulpse bandiete, maar eerst moeten ze tot elkaar zien te komen. Le Tendre werkt de nieuwe personages goed uit. Ze zorgen voor een leuk avontuur, dat dankzij de tekeningen van TaDuc ook een genot voor het oog is. Zijn tekeningen zijn realistisch en van zeer hoog niveau: de personages en de landschappen worden allemaal overtuigend in beeld gebracht, en ook de flashbacks zijn sterk uitgewerkt. Door een vreemde indeling van de plaatjes en wisselend kleurgebruik roept TaDuc een sfeer op die prima bij het verhaal past.

Voor liefhebbers van het werk van Le Tendre is dit album een aanrader, want hij is als vanouds op dreef. Ondersteund door de kwaliteitstekeningen van TaDuc is het een zeer geslaagd deel uit de serie Chinaman. Met Chinaman hebben Le Tendre en Taduc een personage gecreëerd dat je normaliter niet zal tegenkomen in een western en dát is tegenwoordig een opvallende prestatie.

Lewis Trondheim – Mister I

Altijd als er iets nieuws verschijnt van Lewis Trondheim, is het weer genieten van zijn originele ideeën en zijn over het algemeen zeer absurde verhalen. Met Mister I doet hij zijn reputatie helaas geen eer aan: het album is vooral een herhalingsoefening van het al jaren geleden bij dezelfde uitgever verschenen Mister O. Waar Mister O 30 pagina’s lang een ravijn probeerde te overbruggen, probeert Mister I voortdurend eten te pakken te krijgen. Hiervoor doet hij werkelijk alles wat hij maar kan verzinnen, maar nooit lukt het hem: in de meeste gevallen eindigt hij dood – net als Mister O.

Hetzelfde

~

Ook de paginaopbouw en de tekenstijl zijn weer hetzelde als voorheen: een ongelooflijk groot aantal miniscule plaatjes op een pagina, met als figuren allerlei simpele vormpjes met armen en benen. Dit is op zich leuk, maar het leest lastig en het speciale is er af, aangezien Trondheim al eerder zo te werk ging. De visuele humor doet sterk denken aan Donjon (de door Trondheim getekende welteverstaan) en dat is alleen maar positief te noemen, want als die humor er niet in zou zitten, dan zouden de verhaaltjes snel gaan vervelen. Ondanks de varierende settings is er namelijk sprake van een en hetzelfde idee, dat dertig keer wordt uitgewerkt – in feite een grote running gag dus.

Chinaman 8: De Gehangenen • Scenario: Serge Le Tendre • Tekeningen: Olivier TaDuc • Uitgever: Dupuis • Prijs: € 4.95 (softcover) • Pagina’s: 48 • ISBN: 90 314 2728 4

Mister I • Scenario & Tekeningen: Lewis Trondheim • Uitgever: Bries • Prijs: € 9,50 (hardcover) • Pagina’s: 32 • ISBN: 90 76708 33 9