Boeken / Strip

Kleine meisjes, zwarte jurken

recensie: Richard Sala - Peculia // Ross Campbell - Natte maan. Vage omzwervingen

In Nederland kennen de meeste mensen de Gothicstijl voornamelijk van (met name) pubers die in zwarte, liefst fluwelen kleren over straat flaneren met gezichten die eruitzien alsof ze tot hun vijftiende in een kerker hebben gezeten. Natuurlijk is Gothic niet alleen een kledingstijl, maar een hele culturele stroming, met eigen muziek, films (Tim Burton!), boeken, beeldende kunst en strips. Of beter gezegd comics, want de meeste Gothic comics komen uit Amerika. Uitgeverij Xtra heeft nu twee Gothic comics vertaald in het Nederlands: Peculia van Richard Sala en Natte maan van Ross Campbell.

~

Ik was erg enthousiast toen ik zag dat het werk van Richard Sala vertaald was in het Nederlands. Ik had het al wel vaker in de stripwinkel zien liggen en was bijzonder gecharmeerd van zijn tekenwerk. Sala gebruikt een mooie donkere stijl met dikke grafische lijnen. Het lijkt of hij, net als Peter Kuper, een zogenaamd scraperboard gebruikt of dat hij houtsnedes maakt zoals de Belgische kunstenaar Frans Masereel deed aan het begin van de vorige eeuw. Maar daarvoor zijn de tekeningen van Sala, die een stijl hebben tussen art nouveau en art deco in, te precies getekend.

Dunne verhaaltjes

De sfeer en tekeningen van Sala sluiten goed aan bij de humoristische lichte horrorverhalen over het meisje Peculia, die eerder in Amerika verschenen in Sala’s comic Evil Eye. Peculia leeft in een sprookjesachtige wereld waarin de raarste dingen gebeuren. Ze moet steeds twee vaste belagers ontwijken: de knappe Justine die haar probeert om te brengen en de mysterieuze Obscurus die verliefd op haar is. De verhaaltjes zijn op zichzelf grappig, maar je hebt tijdens het lezen steeds het gevoel dat je iets mist. Er zit namelijk maar weinig verband tussen de verhalen. Enerzijds is dat jammer, maar het maakt het lezen er toch ook wel interessanter op omdat je nu zelf op zoek moet naar de verbanden.

Studentes

~

De strip van Ross Campbell is in een heel andere stijl getekend. Hij gebruikt een artistieke versie van de realistische tekenwijze met lichte abstractie, die je zou kunnen verwachten van een Amerikaanse superheldencomic of een Europese realistische strip. Deze stijl wordt ingezet om een rauwrealistische weergave te geven van de wereld van de hoofdpersoon van Natte maan, de wat mollige eerstejaars studente Cleo. Vage omzwervingen heet het eerste deel van deze strip rond de Gothic Girl en haar vriendinnen. Een duidelijke verhaallijn zit er nog niet in; het draait vooral om de manier waarop Cleo – voor het eerst op kamers en eenzaam – een draai probeert te geven aan haar leven.

Cliché?

De auteur weet, mede door zijn tekeningen vol knoestige koppen, aftandse gebouwen en meisjes met piercings en geschoren haar, een sfeer op te roepen die sterk doet denken aan het desolate van een Amerikaanse studentenstad vlak voor het begin van het studiejaar. Hoe de verschillende verhaallijnen gaan lopen waarvoor nu een aanzet is gegeven, kan eigenlijk niet zoveel schelen, vooral ook omdat sommige figuren die worden geïntroduceerd nog helemaal niet worden uitgewerkt, zoals een meisje met allemaal piercings in haar rug (die kunnen dienen als onderdeel van een levend korset, brrrr). Hopelijk komt er een tweede deel, zodat duidelijk wordt of het verhaal de wereld van de clichés instapt of dat het zich onwikkelt in een meer onverwachte richting.

Richard Sala · Peculia · Uitgeverij: Xtra · Prijs: € 11,90 · 96 bladzijden · ISBN: 90-77766-31-6

Ross Campbell · Natte maan. Vage omzwervingen · Uitgeverij: Xtra · Prijs: € 14,90 · 176 bladzijden · ISBN: 90-77766-19-7