Boeken / Strip

Lach of ik schiet

recensie: Fokke & Sukke: Het afzien van 2003

Het zit er weer op: 2003 is inmiddels verleden tijd, en we zijn nu bezig aan een nieuw jaar met nieuwe kansen. Natuurlijk kunnen we altijd een paar van die nieuwe kansen verprutsen door onze tijd lekker te verdoen met terugkijken naar het verleden. En wie kunnen ons daar beter bij terzijde staan dan Fokke en Sukke? Deze twee eigenwijze vogels brengen nu al weer hun vierde jaaroverzicht uit.

Fokke en Sukke hebben tegenwoordig twee verschillende soorten boekjes in de schappen liggen. De gewone boekjes bevatten grappen die op zichzelf staan, terwijl de Afzien-reeks vooral actuele grappen bevat. Deze grappen verschenen eerst in het NRC, en de daar bijbehorende website. Zo gaven Fokke en Sukke hun mening over de vogelpest, Idols, bolletjesslikkers, het integratiebeleid, Balkenende en de zwangerschap van Maxima. Natuurlijk is dit slechts een kleine greep uit alle onderwerpen die voorbij komen.

Lach of ik schiet

Wat maakt Fokke en Sukke nou leuk? Soms bedienen ze zich van de “lach of ik schiet-humor”. Dit type grappen is gewoon recht voor z’n raap, de tekst en het plaatje spreken voor zich. Een voorbeeld is de grap waarin Fokke en Sukke verkleed als een Arabisch zelfmoordcommando een busje volladen met dynamiet. Vervolgens bijt Fokke Sukke toe: “Nee, jij was vanavond de BOM.” Een mooi voorbeeld van een geslaagde Fokke & Sukke grap. Hij is zo droog en flauw dat hij weer leuk wordt, en de grap is hard, maar op het randje. Nog zo’n heerlijk flauwe grap is de woordspeling “de enquête over de Betuwelijn lijkt een gepasseerd station!” Te flauw voor woorden natuurlijk, maar zodanig gebracht dat het toch weer erg leuk wordt. En dat is mijn inziens de grote kracht van Fokke en Sukke: flauwe grappen in combinatie met geweldig melige tekeningen.

Studentengrappen

Fokke en Sukke worden vaak getypeerd als zeer studentikoos. Dat de makers van de strip het studentenleven niet vreemd zijn, blijkt ook wel weer uit dit deeltje uit de serie. Als ze van hun studieadviseur het bindende studieadvies krijgen om te kappen antwoordt het duo: “Nog één ding meneer de decaan, de hoogte van onze vertrekbonus?” Bij de studentengrappen lopen Fokke en Sukke erbij zoals de Lullo’s van Jiskefet. Ook over de zojuist ingevoerde BAMA maken deze twee corpsballen zich geen zorgen, want ook met de BAMA ontvangen ze nog een ruime toelage van PAMA.

Gewoon kopen

Waarom moet je nu naar de winkel om dit boekje snel te kopen? Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste verwijst elke grap naar een dag van 2003. De Afzienboekjes van Fokke en Sukke doen op humoristische wijze hetzelfde als al die andere jaaroverzichten: ze nemen je toch weer even mee naar voorbije tijden. Ik bezit ook de andere Afziendelen, en het is toch leuk om bij een cartoon over het World Online drama in 2000 te denken: “O ja, dat was toen!” Maar de belangrijkste reden die ik kan geven is dat Fokke en Sukke gewoon een briljant gevoel voor humor bezitten. Het is te vergelijken met de grappen van Monty Python: je vat de absurde humor of je hebt er niks mee. Gelukkig geeft de Stripschapsprijs die de tekenaars van Fokke en Sukke dit jaar ontvingen aan dat veel mensen in Nederland het vatten.

Reageer op dit artikel