Boeken / Fictie

De zin van het zoeken naar een leven

recensie: Raoul de Jong - Het leven is verschrikkulluk!

Na je eindexamen is de wereld reusachtig en zijn de mogelijkheden niet te overzien. Ben je echter liever lui dan moe en wordt je droomleven in de kiem gesmoord, dan lijkt het leven eerder hopeloos. Debutant Raoul de Jong laat met zijn boek Het leven is verschrikkulluk! zien hoe zwaar het bestaan van een achttienjarige kan zijn als je de verkeerde keuzes maakt en de mensen in je omgeving je aan je lot overlaten. De stap van adolescentie naar volwassenheid kan groots zijn, mits alles goed gaat natuurlijk.

~

Hoofdpersonage Raoul is net geslaagd voor zijn eindexamens en begint met het plannen van zijn spectaculaire toekomst als acteur en/of Bekende Nederlander. Helaas loopt alles anders: hij wordt afgewezen bij de filmacademie, zijn moeder wil hem niet meer in huis hebben en de boetes en aanmaningen stapelen zich op. Ook op de hulp van zijn tante hoeft hij niet meer te rekenen, want deze heeft het te druk met haar eigen problemen. Tijdens zijn zoektocht naar succes wordt Raoul steevast geconfronteerd met zijn gebrek aan discipline en zijn droomtoekomst lijkt verder weg dan ooit. Het is maar de vraag of hij dit eerste jaar na zijn examens op een hoopvolle manier kan afsluiten.

Nieuwkomer met ervaring

Het leven is verschrikkulluk! is de eerste roman van Raoul de Jong, maar al eerder deed hij schrijfervaring op met zijn columns voor het online jongerenmagazine Spunk en met zijn reisverslag Stinknegers. Hiernaast heeft Raoul ook de andere media verkend: hij heeft een rol gespeeld in de jongerensoap Zoop en met zijn band De Jong heeft hij het nummer Het leven is verschrikkulluk! uitgebracht. Bijzonder veelzijdig dus, en wanneer je de aspiraties van de jonge schrijver in je achterhoofd hebt is het moeilijk te geloven dat Het leven is verschrikkulluk! over een fictieve persoon gaat en niet volledig biografisch is. Gelukkig houd je deze gedachte niet lang vast tijdens het lezen: je bent veel te druk met het herkennen van de situatie waarin de hoofdpersoon zich bevindt.

Losjes geschreven

Voorin Het leven is verschrikkulluk! staat vermeld dat sommige fragmenten uit de roman al eerder veschenen in zijn columns voor Spunk en dat blijkt ook wel tijdens het lezen van het boek. De korte hoofdstukken hebben vaak de stijl en vorm van een dagboek, wat er voor zorgt dat er geen sprake is van een strak geheel. Een positief aspect van het boek is de humor waarmee de gebeurtenissen worden beschreven. Veel zelfspot en zelfmedelijden zorgen ervoor dat de lezer zelfs door de onbenulligste gebeurtenissen geboeid raakt. Wat het ene moment immens belangrijk is voor de hoofdpersoon, is het andere moment volledig onbelangrijk. Zijn prioriteiten veranderen bij elke nieuwe ervaring en het spreekwoord door schade en schande wijs geworden lijkt speciaal voor Het leven is verschrikkulluk! bedacht te zijn.

Herkenbaar boven alles

~

Raoul de Jong heeft een boek geschreven dat verschrikkulluk herkenbaar is voor jongeren die na hun examens de stap naar de volwassenheid moeten zetten. Ook personen die een dergelijke periode al lang achter de rug hebben zullen zich goed kunnen identificeren met de hoofdpersoon. Aan de ene kant is het boek erg gebonden aan deze tijd, omdat de namen van de televisieprogramma’s, acteurs en actrices over twintig jaar niemand nog iets zullen zeggen. Aan de andere kant is het een tijdloos boek, omdat de kloof tussen de adolescentie en de volwassenheid altijd weer overbrugd zal moeten worden. Het leven is verschrikkulluk! draait om de zoektocht naar een doel en een toekomst, en om plotselinge zelfstandigheid die verwacht wordt van jongeren na hun eindexamen. Ondanks dat het boek op sommige plekken wat onsamenhangend is, is het geheel herkenbaar, makkelijk te lezen en gewoonweg leuk.