Boeken / Fictie

Tijdschriften over literatuur

recensie: 21. Koud bloed

Peter R. de Vries besteedde er een uitzending aan, Hendrik Jan Korterink schreef er een boek over en in nummer 9 van het ’true crime magazine’ Koud Bloed kunnen we nu een voorpublicatie van dit boek (Echte mannen eten wél kaas) lezen.

Het verhaal rondom Maria Mosterd en haar loverboy is momenteel weer onderwerp van gesprek. Wat is nu waar en wat is verzonnen? Dat laatste is meteen het thema van de recente uitgave van Koud Bloed. Het negende nummer van dit magazine is geheel gericht op het verschijnsel pseudologia fantastica: een onbedwingbare neiging om verhalen te verzinnen.

Literair
Koud bloed is een uitgave van uitgeverij Nieuw Amsterdam en heeft de vorm van (literaire)tijdschriften zoals Hard Gras (voetballiteratuur) en De Muur (wielrenliteratuur). De omslag heeft echter meer weg van een cover van Privé of Story dan van een literair magazine. En dat zet ook meteen de toon voor de inhoud van het blad. Hier vinden we niet zozeer literaire vertellingen met misdaad als thema, maar voornamelijk journalistieke artikelen over criminele activiteiten.

Als we het literaire aspect echter gewoon even vergeten en ons richten op de journalistieke verhalen in het blad, vinden we al snel vele interessante artikelen over beroemde fantasten in onze vaderlandse geschiedenis. Uiteraard komt Joran van der Sloot langs, maar ook politici zoals Tara Singh Varma en wetenschapper prof. dr. (dr.) Anthonie Stolk passeren de revue. Koud Bloed presenteert een bont pallet aan oplichters, zwendelaars en bovenal fantasten. 

De psyche
Gecombineerd met het essay van psycholoog Harald Merckelbach leveren deze artikelen een boeiend beeld op van het fenomeen pseudolgia fantastica. De opgewekte verbazing en ongeloof over de wijze waarop deze fantasten hun leugens spinnen levert fascinerend leesvoer op. Zeker in combinatie met de schijnbare eenvoud waarop de omgeving zich hierdoor vervolgens laat bedotten is. Om weer eens terug te lezen hoe bizar de verhalen van Jolanda van B. in de Eper incestaffaire waren is ronduit schokkend. Hoe heeft men de vaak ongefundeerde uitspraken van Jolanda ooit kunnen geloven?

Alleen al de psychologische wisselwerking tussen fantast en omgeving is uitermate interessant om te doorgronden. En in deze uitgave van Koud Bloed zijn daarvan vele voorbeelden terug te vinden. Dat maakt het geheel tot een zeer boeiend magazine over de psyche van de mens. Weliswaar niet op de gepretendeerde literaire wijze, maar zeer zeker op een verantwoorde journalistieke manier. Om een andere bekende fantast aan te halen: ‘Believe it or not!’

Zie ook in deze reeks: 1. Het Trage Vuur, 2. Passionate Magazine, 3. Tzum, 4. De Revisor, 5. Armada, 6. Bunker Hill, 7. Raster, 8. De Gids, 9. Hollands maandblad, 10. Hard gras, 11. Parmentier, 12. Deus ex Machina, 13. Het liegend konijn, 14. Lava, 15. Yang, 16. Vooys, 17. De Parelduiker, 18. Filter, 19. Eisner en 20. Tirade.