Boeken / Fictie

Een handjevol literaire schoonheid

recensie: Martin Michael Driessen - Een ware held

.

Wie had gedacht dat een klein boekje als Een ware held zo’n groots verhaal zou bevatten? In de novelle van Martin Michael Driessen, dat nog geen kilo weegt en in je hand past, wordt het ongelooflijke verhaal vertelt van twee Italiaanse broers die er alles aan doen om hun lot te veranderen.

De broers Luigi en Beppo Fresci zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog militair in het Italiaanse leger en gevangengenomen door hun eigen troepen. Het is hun peloton namelijk niet gelukt een bergpas te beschermen, waardoor deze nu in handen is gevallen van de Oostenrijkers. Om de militairen te straffen en een voorbeeld te stellen voor andere pelotons, worden de mannen op een rij gezet en elke vierde man gefusilleerd.

Terwijl de broers wachten op de komst van beul en generaal Cadorna, doet Beppo zijn uiterste best om ervoor te zorgen dat Luigi en hij aan de executie ontkomen.  Dat het lot zich echter niet laat misleiden, wordt duidelijk wanneer zijn plan niet uitpakt zoals hij had berekend.

Poëzie versus genadeloos leed

Met pijnlijke precisie beschrijft Driessen de grove schendingen van mensenrechten die werden begaan onder het bewind van generaal Cadorna. De angst van de mannen, de genadeloze beslissingen, de noodlottige wendingen van de levens van jonge mannen die de dood in de ogen kijken, alles is even mooi verteld.

Met prachtige volzinnen wordt een tragedie onthuld. De poëtische schrijfwijze van Driessen staat in schril contrast met het harde verhaal. Geen woord wordt verspild en de spanningsboog is groot. Hoe zal het met de broers aflopen?

Een ware held is de derde boekuitgave van Driessen, die ook bekend is als regisseur. Eerder vertaalde hij A Midsummer Night’s Dream van Shakespeare en schreef hij Vader van God. Met Een ware held heeft hij laten zien een grootse schrijver te zijn. Een ware held is een prachtig, literair juweel om te koesteren.