Boeken / Strip

Wel erg jong talent uit de Senoeni-stal

recensie: Margeet de Heer - Mijntje uit de kast // Wouter Goudswaard – Supervoet en het inktmysterie // Jordy Knoop – Jordy Skateboardy

Uitgeverij Senoeni, de small-pressuitgeverij van Margreet de Heer, bracht afgelopen tijd weer drie nieuwe boekjes op de markt. Allereerst een boekje van Margreet zelf over een jonge lesbo, getiteld Mijntje uit de kast. En dan nog twee boekjes van wel heel jonge stripauteurs, Wouter Goudswaard en Jordy Knoop. Rijp en groen van de Senoenipersen.

~

Onder het synoniem Senoeni tekent Margreet de Heer (1972) sinds 2004 de strip Mijntje voor het tijdschrift voor lesbische en biseksuele vrouwen Zij aan zij. Margreet woont zelf samen met een man, maar weet desalniettemin een boekje te vullen vol met leuke grapjes over Willemijn die ontdekt dat ze meer op vrouwen valt dan op mannen. Margreet behandelt duidelijke lesbische en biseksuele onderwerpen, met een sterke nadruk op seks en de reacties van de omgeving op homoseksualiteit. De stripjes zijn soms vunzig, wat wrang of zelfs verdrietig, maar allemaal effectief. Margreet de Heer heeft een vrij simpele tekenstijl die niet altijd gewaardeerd wordt, maar voor deze strips goed werkt. Mijntje uit de kast is echt een leuke bundeling die zowel de beeldende kwaliteiten als de vertelkracht van de auteur toont.

Jong striptalent

Senoeni noemt zichzelf “Uitgeverij voor jong striptalent”, en de twee andere auteurs waarvan net boekjes zijn verschenen zijn wel heel erg jong. Jordy Knoop is nog maar 13 jaar, maar heeft met zijn Jordy Skateboardy alweer twee uitgaven op zijn naam staan. Supervoet en het inktmysterie is het eerste boekje van de 14-jarige Wouter Goudswaard. Beide jongens tekenen in een cartooneske stijl die je het beste als ‘grote neuzenstijl’ kunt typeren. Het is eigenlijk een beetje de stijl waarin alle strips van jonge jongens zijn gemaakt. Beiden moeten duidelijk nog een eigen stijl ontwikkelen en zouden ook nog wat kunnen leren over hoe je een verhaal vertelt – en eigenlijk ook dat je niet je hele familie hoeft te introduceren aan het begin van het boekje (Zijn trouwens alle Nederlandse moeders tegenwoordig een beetje gek en zweverig? Als je beide jongens mag geloven wel!). Het lange verhaal van Wouter, over een gemene inktwisser die stripfiguren uitwist, is best grappige tienerhumor. Jordy’s paginalange strips lijken te zijn beïnvloed door Guust Flater, maar zijn clou’s zijn soms wat flauw.

Ontwikkeling

~

Voor beide jongens is het natuurlijk leuk dat Senoeni hun werk uitgeeft, maar eigenlijk is dit striptalent nog net iets te weinig ontwikkeld om te worden uitgegeven. Zelfs voor een uitgeverij als Senoeni, wiens doel het is om een “kersverse generatie stripmakers te stimuleren en te promoten”. Aimee de Jongh , wier Senoeni-uitgave we eerder bespraken, is ook nog maar 16, maar zij heeft duidelijk al een eigen stijl en haar talenten zijn zichtbaar. De uitgeverij had er beter aan gedaan als ze Jordy en Wouter gestimuleerd had om zichzelf verder te ontwikkelen om ze dan over een jaar of drie pas uit te geven. De strips zijn hartstikke leuk voor de schoolkrant of het tennisblaadje of om zo nu en dan op stripwebsite StripSter te zetten, maar voor meer ontbreekt het ze nog teveel aan eigenheid.

De stripjes zijn te bestellen door de hieronder vermelde prijs + € 1,50 verzendkosten over te maken op gironummer 54 36 493, t.n.v. Margreet de Heer te Zaandam; o.v.v. de titel van de betreffende strip.

Margeet de Heer • Mijntje uit de kast • Prijs: € 6,95

Wouter Goudswaard • Supervoet en het inktmysterie • Prijs: 2.95

Jordy Knoop • Jordy Skateboardy • Prijs: 3.95