Boeken / Fictie

Nog niet de top

recensie: Kim Moelands - Verdieping X

.

Voor mensen met een lichte angst voor ziekenhuizen is Verdieping X geen aanrader. Houdt u niet van bloed, laat dit boek dan links liggen. Geen fan van zelfstandige vrouwen? Vergeet deze thriller dan meteen. Voor alle anderen: een aanrader.

In een Utrechtse discotheek overlijden plotseling twaalf jongeren nadat ze de nieuwe partydrug ELF hebben geconsumeerd. Tientallen anderen raken in coma. In het Academisch Medisch Centrum probeert hematoloog Floor van Schaik met alle macht de levens van deze jongeren te redden. Het is een race tegen de klok, want zienderogen verslechterd hun toestand.

Moelands weet de spanning goed op te bouwen en gedurende het verloop van het verhaal ook prima vast te houden. Wie verantwoordelijk is voor de verstrekking van de fatale portie ELF en hoe deze perso(o)n(en) zich verhouden tot de tegenwerkende krachten binnen en buiten het medisch centrum houdt je als lezer van het begin tot het einde bezig. Moelands geeft weinig voortijdig weg van de uiteindelijke ontknoping en het verhaal klopt. Niets mis mee.

Het enige minpuntje aan deze thriller wordt gevormd door de karakterisering. Bijna alle opgevoerde personages zijn namelijk onderling inwisselbaar. Ze hebben bijna allemaal dezelfde karakterstructuur. Ze zijn koppig, volhardend en kortaf. De personages ontwikkelen zich niet tot volwaardige individuen en de meeste zouden per direct als stand-in voor de ander kunnen dienen. Ze vervullen ieder wel hun eigen rol in het plot, maar iets meer differentiatie zou van een vermakelijke, leesbare thriller een internationale bestseller a la Coma kunnen maken.

Wijze les tot slot
Maar zoals gezegd: het verhaal klopt, de spanning wordt goed opgebouwd en vastgehouden. Verdieping X is gewoonweg vermakelijk leesvoer. En dat de personages dan een beetje op elkaar lijken? Ach, daar kunnen we mee leven. Het is niet storend genoeg om deze thriller niet stiekem toch van begin tot eind te verslinden. Je wilt als lezer gewoon weten wie hier met drugs zit te knoeien en welke rol een gerenomeerd ziekenhuis als het UMC daarbij speelt.

Moelands is dan misschien (nog) geen Cook, maar ze heeft voldoende potentie om nog vele aangename thrillers op te leveren. Als ze dan ook nog wat extra aandacht in de verschillende personages steekt zullen we nog vele aangename uurtjes leesplezier tegemoet kunnen zien. We verheugen ons er nu al op!