Boeken / Fictie

Papieren vliegtuigen, wereldrecords om na te bouwen

recensie: Papieren vliegtuigen, wereldrecords om na te bouwen

.

~

Vliegtuigjes vouwen doe je met oud papier. Met tentamens die je verknald hebt, met een oude krant of met aantekeningen van je vervelende broertje. Maar vliegtuigjes vouwen is geen serieuze bezigheid voor de normale mens.

Ken Blackburn is duidelijk geen normaal mens. Hij heeft het wereldrecord ‘langst durende vlucht van een papieren vliegtuig’ op zijn naam staan. Op 17 februari 1994 vloog hij een recordvlucht van maar liefst 18,80 seconden!

~

Daarvoor was hij vier weken in training geweest. Zijn werparm oefende hij onder meer met gewichtheffen, en hij produceerde meer dan dertig testmodellen voordat hij het juiste vliegtuig gevonden had. Zijn vrouw klokte de tijden.

Zijn knutselboek bevat het model waarmee hij het wereldrecord gevestigd heeft. Een simpel, onooglijk vliegtuigje, dat je in minder dan geen tijd in elkaar vouwt. Voor een ingewikkelder model als de Pterodactyl kun je met schaar en plakband aan de slag, en voor de dubbeldekker de Camel, het mooiste vliegtuigje, moet je zelfs paperclips gebruiken. Elk vliegtuigje kan vliegen, en Blackburn beschrijft ook hoe je kunt stunten met je papieren bouwsels.

~

Blackburn geeft vooraf een kort en helder college over draag- en stuwkracht en aerodynamica. Dan is het tijd om zelf te gaan vouwen. Op mooi, voorgedrukt tijdschriftenpapier, dat een beetje lastig uit het boek te scheuren is, staan de vouwen aangegeven en wie het niet snapt, kan de uitleg erbij nemen. Ook het bekendste vliegtuigje, de scherpgepunte Dart, staat erbij. Op het voorgedrukte papier staan tabellen van de Dow Jones Index en ander Wall Street nieuws.

Dit boek is cool. Je kunt zestien vliegtuigjes bouwen, die natuurlijk niet allemaal even spectaculair zijn, maar wel elk hun charmes hebben. Blackburn geeft tips: als je vliegtuig eerst snel klimt, dan afremt en vervolgens duikt, moet je de hoogteroerkleppen iets omlaag buigen. Of je vliegtuig wat minder snel gooien.
Papieren vliegtuigen is een boek voor zowel de freak als voor het knutselende neefje. Wat is er nu leuker dan op een zonnige middag, terwijl je eigenlijk tentamens moet leren, vliegtuigjes te vouwen en ze uit het raam nastaren tot ze verderop in de straat eindelijk neerkomen? Het wereldrecord van 18.80 zal niet lang meer staan.