Boeken / Fictie

Wolfsmeisjes, minotauren en schildpadden

recensie: Karen Russell (vert. Peter Abelsen) - Het astronomische logboek voor zomermisdaden

.

De verhalen uit de bundel lezen lekker weg. Doordat het meerdere korte verhalen bevat is dit boek ideaal voor op vakantie of een dagje strand. En door de fantasievolle manier van schrijven blijven de verhalen door je hoofd spoken. Dit komt ook doordat alle verhalen in deze bundel een open einde hebben.

Twist

Vaak geeft Russell de meeste verhalen aan het eind nog een twist mee. Hierdoor lijkt het alsof er nog een vervolgverhaal moet komen. Een voorbeeld hiervan geeft ‘Dikke Rooie’, dat geheel draait om een ontsnapping. Uiteindelijk vindt die niet plaats, wat zorgt voor het eerder genoemde onbevredigende gevoel.

Toch zijn enkele van de verhalen wonderschoon. De vaak brave hoofdrolspelers maken, aan de hand van stoere, oudere kinderen, de meest bizarre avonturen mee. Ze gaan op zoek naar een begraven beer, spioneren bij een indoor sneeuwstorm of trekken samen met hun vader de Minotaur naar het westen. De ouders zijn vaak vreemde personages, zoals de minotaur, die niet altijd even positief overkomen. Dat klinkt misschien toch nog als een kinderboek, maar de thema’s zijn ernstig: ouders die massaal vreemdgaan op de ijsbaan, een klein meisje dat een volwassen man probeert te verleiden. Ondanks deze zware onderwerpen zorgt de lieflijke schrijfstijl ervoor dat de verhalen prettig zijn om te lezen.

Huize Sint Lucy

Het verhaal waar de titel naar verwijst, ‘Het astronomische logboek voor zomermisdaden’, is zeker niet het sterkste verhaal en laat eveneens een onaangenaam gevoel achter. Een jongen doet zo wanhopig zijn best stoer te worden gevonden dat hij misbruik maakt van een zwakker persoon, ruzie maakt met zijn zusjes en een aantal babyschildpadjes de dood injaagt. Dit verhaal is niet representatief voor de rest van het boek. Wat dat betreft had het boek beter de Engelse titel kunnen hebben.

Oorspronkelijk is het boek namelijk genoemd naar ‘Huize Sint Lucy voor wolfsmeisjes’, dat wel een van de sterkere verhalen uit deze bundel is. Dit verhaal gaat over jonge meisjes die bij weerwolven zijn geboren. Om weer in de menselijke wereld te worden opgenomen, moeten deze meisjes zich eerst als mens leren gedragen. Russell heeft de wolfsmeisjes op een briljante manier neergezet. Ook als zij net in het tehuis zitten en zich dus nog erg wolfs gedragen, zijn het typische jonge meisjes. Toch is ook hier het open einde weer erg abrupt. Al met al is Het astronomische logboek voor zomermisdaden een mooie bundel met spannende en ontroerende verhalen. Een aantal daarvan had echter een beter einde verdiend.