Boeken / Strip

Nieuwe damesboekjes

recensie: Ilah - Cordelia haar goesting // Kim - Esther Verkest 3: Van de hak op de tak.

.

Ilah – Cordelia en haar goesting

~

Het nieuwe album van Ilah is er eentje dat sterk doet denken aan de vorige delen, een euvel dat ons toevalligerwijs ook al opviel bij diezelfde vorige delen. De tekenstijl is nog altijd tamelijk simpel, matig zelfs, en ook de achtergronden ontbreken nog altijd. Om het er iets duurder uit te laten zien zijn sommige strips ingekleurd, maar dat is matig gedaan en heeftt eerder een negatief effect.

Dit alles zou je misschien nog kunnen wijten aan het feit dat Cordelia een ‘komische’ strip is waarbij alle aandacht uitgaat naar de grap, maar helaas: ook het komische aspect is ver te zoeken. Het zijn allemaal inkoppertjes (die we al kennen), die Ilah ons voorschotelt. Zelfs als je dat weet te negeren blijven het grappen waarvan de clou maar al te vaak niet goed tot zijn recht komt – geen enkele grap weet ook maar een glimlachje tevoorschijn te toveren. Voeg daarbij de niet al te grote omvang van het boekje en de daarmee gepaard gaande kleine hoeveelheid grappen, en je hebt een album in handen dat de aanschaf niet waard is. (Olivier Wortel)

Kim – Esther Verkest: Van de hak op de tak

~

Van de hak op de tak is onderhand alweer het derde album dat de Belgische tekenaar Kim uitbrengt met femme fatale Esther Verkest in de hoofdrol. Net als in de twee vorige Estheralbums heeft Kim weer 45 pagina’s gevuld met gags die een of twee strookjes of een hele pagina duren. De formule van Esther Verkest is die van het absurdisme, vaak aangevuld met een flinke dosis seks. De figuur Esther is daarbij soms de aangever en soms de afmaker, soms slachtoffer van perverselingen en soms zelf flink sadistisch, en dit alles steeds met een flinke knipoog. In Van de hak op de tak staan minder grappen met kabouters en satanisten dan voorheen, en ook de bloopermachine die de eerste twee albums zeker voor de helft vulde komt nog maar een paar keer voorbij. Het verdwijnen van deze vaste waarden komt de variatie in de grappen ten goede. Kim zorgt voor een verrassing aan het eind van het boek, als Esther tot leven komt in een fotostrip met een sterke look-a-like. Een beetje flauw, maar nog altijd een stuk minder voorspelbaar dan bijvoorbeeld Dirk-Jan, die onderhand alweer aan zijn tiende album toe is. Kim maakt vaak gebruik van hetzelfde stramien als dat in de populaire Dirk-Janstrips (doodgewone opmerking of vraag, gevolgd door raar antwoord), maar varieert hier gelukkig genoeg in. Vooral de langere strips kennen die variatie en hebben doorgaans een wat absurdere uitkomst. Dat komt de grappigheid niet altijd even ten goede, maar Esther Verkest blijft hoe dan ook verrassend.

Cordelia haar goesting • Scenario en tekeningen: Ilah • Uitgever: Oogachtend • Prijs: € 9.50 (klein formaat softcover) • 56 bladzijden • ISBN: 9061697727

Esther Verkest 3: Van de hak op de tak • Scenario en tekeningen: Kim • Uitgeverij: Oogachtend • Prijs: € 9,50 • 48 bladzijden • ISBN: 9077549129