Boeken / Strip

Broederliefde, paddo’s en voetbal

recensie: Guido van Driel - Gasten

Engelse voetbalsupporters worden wereldwijd gevreesd vanwege hun overmatig alcoholgebruik, agressieve gedrag en luidruchtige aanwezigheid. Guido van Driel laat in Gasten een andere kant van deze ‘voetballiefhebbers’ zien.

In de graphic novel Gasten volgen we Syd en Roger die voor een voetbalwedstrijd van het Engelse team naar Amsterdam reizen. In tegenstelling tot veel andere supporters gaan ze niet meteen richting het centrum om de boel op stelten te zetten. Syd en Roger nemen de pont naar Amsterdam Noord. Al snel blijkt Syds broer Larry hier aan zijn einde gekomen te zijn: verdronken.

Guernica en de vertwijfelende dood
Syd lijkt verbitterd over Larry’s dood, maar vermant zich en trekt met Roger Amsterdam in. Hier doen ze zich tegoed aan bier, prostituees en paddo’s. De normale aanloop naar een interlandwedstrijd lijkt begonnen. De dood van Larry werpt echter voortdurend een schaduw over de normaliter zo zorgeloze voorbereidingen van de voetbalfans op een wedstrijd. Door de sombere kleurstellingen van de tekeningen wordt deze schaduw zelfs bijna tastbaar.

De tekeningen van Guido van Driel doen soms denken aan het schilderij Guernica van Picasso. Zeker als Roger hallucinaties krijgt onder invloed van de paddo’s. In de wereld van Gasten zit de onderlaag van vertwijfeling en waanzin die zo kenmerkend is voor Picasso’s beroemde schildering. Van Driel weet deze hulpeloosheid grafisch op subtiele wijze weer te geven.

Dode sporen die elkaar kruisen
Gasten is meer dan een graphic novel over twee vrienden die naar een voetbalwedstrijd gaan kijken. Het vertelt de verhalen van twee jongemannen die vechten tegen hun twijfels. Mannen die een oppervlakkige façade opzetten om hun angsten en onzekerheden te verbergen. Langzaam maar zeker brokkelt deze muur voor de ogen van de lezer af totdat deze geconfronteerd wordt met de kern van de twee mannen.

Als Van Driel dan ook nog een zijspoor in het verhaal laat samenkomen met het pad dat de jongens afleggen, komt het tot een gewelddadige botsing. In dit zijspoor over een hardwerkende jongeman genaamd Wilson zien we hoe een gewone Amsterdamse jongen door omstandigheden langzaam tot waanzin wordt gedreven. Wilson heeft moeite zich staande te houden in de ruwe maatschappij die hem omringt. Als ook zijn vriendin hem in de steek laat (slechts enkele broeken achterlatend die toevallig bij de stomerij zijn) staat Wilson op instorten. De uitbarsting komt ook: op het moment dat Syd en Roger het pad van Wilson kruisen.

Sombere verovering van stripharten
Gasten is een sombere, tot nadenken aanzettende graphic novel met evenzo sombere tekeningen om dit te ondersteunen. Van Driel is diverse malen onderscheiden voor zijn werk (Stripschappenning, Belgische Prijs de Leeuw) en met dit nieuwe album laat hij wederom zien waarom hij al snel een plaatsje veroverde in de harten van stripminnend Nederland. Gasten stemt de lezer vrolijk, ondanks de sombere ontwikkelingen.