Boeken / Strip

Waar is Taco Zip?

recensie: Taco Zip: Zuigen met de tenen!

Net nu we de hoop op een nieuwe Taco Zip al bijna hadden opgegeven, komt tekenaar Luc Cromheecke met een nieuw album, dat grappen uit oude albums afwisselt met nieuwe lolligheden. De grote vraag is natuurlijk of dit nieuwe album wat toevoegt aan de vorige, en of het überhaupt het lezen waard is voor diegenen die Taco Zip nog niet kenden…

Voor lezers van het voormalige weekblad Robbedoes zal het iets korter geleden zijn, maar voor de meeste mensen is Taco Zip een (kranten)strip uit lang vervlogen tijden. Destijds was de strip redelijk populair en verschenen er vier albums, die een deel van de grappen uit Robbedoes en uit de kranten bundelden. Zuigen met de tenen is als het ware een uitgebreide best-of, met door Cromheecke zelf samengestelde grappen uit de vorige vier albums en grappen die in het verleden buiten de boot vielen.

Waar is Taco Zip?

~

De grappen zijn over het algemeen nog altijd leuk om te lezen. Vaak sluiten enkele stripjes op elkaar aan, waardoor er een soort kort verhaal ontstaat. Ook lijkt het erop dat de grappen in chronologische volgorde zijn geplaatst; je ziet Cromheeckes tekenstijl zich langzaamaan ontwikkelen naar een steeds geliktere vorm. Jammer aan deze compilatie is dat de grappen mét Taco Zip erin ontbreken. Deze waren indertijd weliswaar maar matig getekend, maar ze hadden nu toch eigenlijk niet mogen ontbreken – wat is immers een Taco Zipbundel zónder Taco Zip? Voor de echte liefhebbers komt er waarschijnlijk redding in de vorm van een afzonderlijk klein boekje, dat uitgeverij BeeDee in planning heeft. De plannen bevinden zich echter in een nog niet vergevorderd stadium en het is dan ook maar afwachten of er ooit nog iets van komt.

Simpel, maar doeltreffend

De tekenstijl van Cromheecke is simpel maar doeltreffend: er is ook niet méér voor nodig om de grappen te laten werken, en meer details hadden teveel afgeleid. Cromheecke weet de situaties vaak komisch neer te zetten, waarbij vooral de gelaatsuitdrukkingen erg sterk zijn. Voor de rest valt er niet veel op te merken aan Zuigen met de tenen, al springt er een enkele keer in het begin van de bundel nog wel eens een foutje in het oog (zo wil de snuit van Vantilt binnen één strookje nog weleens verschillen in omvang). Maar als we de kleine Jessie (van wie er een ingezonden brief in het album is opgenomen) mogen geloven, is het ook heel moeilijk om de figuurtjes te tekenen..

Handig bij elkaar

~

Het nadeel van zoveel grappen in een bundel is dat je op een gegeven moment wel even genoeg hebt van de strip; het is dan ook aan te raden Zuigen met de tenen niet in een ruk uit te lezen. Nu de stripjes zo dicht op elkaar staan is het goed te merken dat Taco Zip dagelijks gepubliceerd moest worden, en vallen de flauwe en matige grappen duidelijker op. Maar gelukkig overheersen de betere exemplaren, zodat je de bundel toch met een goed gevoel uitleest.

Aanrader?

Zuigen met de tenen roept onvermijdelijk de vraag op of deze bundel eigenlijk wel nodig was. Als soort van compilatiebundel voegt hij niet zoveel toe aan de bestaande albums, al bestaat hij volgens Cromheecke toch voor ongeveer 1/5 deel uit nieuwe grappen en zijn er enkele ansichtkaarten met figuren uit de strip bijgevoegd. Als je de albums echter nog niet kende is dit dé kans om in aanraking te komen met deze leuke krantenstrip. Haast je echter wel, want hij is verspreid in een kleine oplage en zou dus weleens snel uitverkocht kunnen zijn.