Boeken / Fictie

Maak kennis met een vriend voor het leven

recensie: Dezsö Kosztolányi (vert. Mari Alfödy) - De avonturen van Kornél Esti

.

Kornél Esti is een levenslange vriend van iedereen die De bekentenissen van Kornél Esti las. Wat een plezier om te ontdekken dat schrijver Dezsö Kosztolányi nog meer Esti-verhalen schreef, nu met enkele verspreide verhalen verzameld in De avonturen van Kornél Esti.Beroemd schrijver of niet, Esti ontwikkelt zich tot de meest aimabele man die je je kunt voorstellen: intelligent en humorvol, maar vooral ook behept met een groot gevoel van mededogen voor de mensheid. Nee, voor de wereld, waaronder ook de dingen vallen. Neem ‘De hoed’, waarin Esti zijn hoed niet weet te redden van een pijnlijke dood. Absurd, maar Kosztolányi maakt de empathie van Esti met zijn hoed volkomen geloofwaardig en dus ontroerend. Esti’s motto is dan ook: ‘omdat ik mezelf niet kon troosten, legde ik me toe op het troosten van anderen’.

Esti is een welgestelde heer vergeleken met de meeste van zijn generatiegenoten. In het Boedapest van de jaren twintig en dertig heerste geen overvloed. Alleen de fantasie raakt nooit op. Dan kan een hoed leven en doodgaan, kan een nooit gegeven oorvijg urenlang vermaak geven. In veel verhalen draait het om de uitwassen van de verbeelding, ‘de onwaarschijnlijkheid van het waarschijnlijke’ zoals het ergens heet.

Zeven vette jaren


In het tweede deel introduceert Kosztolányi meer personages die aan het kortste eind hebben getrokken. Zij gaan gebukt onder armoede – een thema dat ook in zijn ‘dienstmeisjesroman’ Anna aan de orde kwam. Toch zijn de vrolijke verhalen het sterkst, zoals ‘Zeven vette jaren’ over een drankfestijn waar de garderobe van een van de drinkebroers van eigenaar wisselt en weer terug. Zonder reden, gewoon omdat het geestig is. Wat de verbeelding vermag wanneer de verveling toeslaat.

Vrienden van Kornél Esti zullen dit boek blind aanschaffen en zich geroepen voelen na de avonturen weer de eerdere roman op te pakken. Onbekenden lezen beter eerst het tweede deel met overige verhalen, leren dan Esti kennen in het eerste deel, om zich ten slotte te laten overdonderen door de onmisbare Bekentenissen.