Boeken / Strip

Nieuw jasje

recensie: De Winnaar 1 & 2 / Moesashi

In de drie nieuwe albums van Bert van der Meij, die onlangs verschenen bij uitgeverij Sherpa, krijgen we oud werk in een nieuw jasje voorgeschoteld. Van der Meij bracht kleine, maar wezenlijke veranderingen aan in zijn albums De Winnaar 1 en 2 en Moesashi, en zorgde er met deze heruitgaven voor dat ook zijn oudere werk gemakkelijk te bemachtigen blijft.

De Winnaar 1 en 2

~

In de hernieuwde uitgaven van De Winnaar vinden we twee bekende verhalen terug die oorspronkelijk in zwart-wit werden getekend, maar die voor deze uitgave speciaal zijn ingekleurd. Die inkleuring is er niet voor niets: elke scène heeft zijn eigen kleur, en wanneer een personage zich van de ene naar de andere scène begeeft, neemt hij de kleur uit de oorspronkelijke scène met zich mee. Erg leuk gevonden, het geeft daarbij een speciaal tintje aan de toch al bijzondere verhalen, die beide geconcentreerd zijn rond een absurde wedstrijd. Waar in de Winnaar 1 een wedstrijd tussen een trein en een auto centraal staat, dient in – het zo mogelijk nog absurdere – De Winnaar 2 zo snel mogelijk een toren gemaakt te worden, die vervolgens in brand moet worden gestoken. Die absurditeit is de grote kracht van de Winaar-albums; ze zijn in die mate absurd dat het te volgen, en daardoor leuk, blijft. De Winnaar 2 mag dan net op het randje balanceren, hij blijft uiteindelijk duidelijk genoeg. Het in beide albums terugkerende vreemde dorpje is een briljante vondst van Van der Meij en Wobbes; de inwoners met hun vreemde wedstrijden en natuurlijk de patates-frites kar hebben een ongelofelijke charme, en tillen deze twee albums naar een hoog niveau.

Absolute must

Met de tekeningen van De Winnaar zit het ook wel goed: van der Meij heeft een aparte stijl die uitstekend bij deze vreemde verhalen past. Ook de pagina-indeling zit prima in elkaar: het verhaal is op deze manier goed te volgen, en met zo af en toe een flinke close-up en de ogenschijnlijk wild verspreide vlekken creëert Van der Meij dé perfecte sfeer. Voor liefhebbers van absurde strips zijn de Winaar-albums een absolute must, maar ook voor de ‘normale’ striplezer zijn ze eigenlijk onmisbaar. Van der Meij zet zichzelf er opnieuw mee op de kaart als één van de beste Nederlandse striptekenaars.

Moesashi

~

In het Moesashi-album worden de drie eerder afzonderlijk verschenen verhalen omtrent de samoerai Moesashi in een enigszins aangepaste versie eindelijk als één verhaal gepresenteerd. We leren Moesashi kennen als Takezo, een jonge rover die nergens voor deugt. Nadat hij gevangen wordt genomen door een oude man, die hem voordien uit handen van een woedende menigte heeft weten te redden, en hij een hele tijd aan een boom heeft gehangen, betert Moesashi zijn leven en krijgt hij tevens een zwaard. Vervolgens ontwikkelt hij zich tot een zeer goed vechtende samoerai en sluit hij duel na duel winnend af. Met zijn vechtstijl weet hij menige hinderlaag of overmeestering te overleven.

Authentieke sfeer

Centraal in dit album staan de beelden: de conversaties zijn niet meer dan een enkele toevoeging. Door slim gekozen camerastandpunten en goed uitgewerkte tekeningen vertelt Van der Meij ons Moesashi’s verhaal, en op de momenten dat hij een conversatie inlast, behoudt hij de authentieke sfeer die het verhaal (mede als gevolg van de Japanse lettertekens) uitademt. Los van de overtuigend gebrachte sfeer blijft ook het verhaal overeind, en dat is knap, aangezien er op het eerste gezicht niet bijzonder veel lijkt te gebeuren. Het tegendeel blijkt uiteindelijk waar: als lezer volgen we langzaamaan Moesashi’s ontwikkeling en bouwen we geleidelijk een band met hem op, zodat we elk gevecht meer meer hem gaan meeleven.

Moesashi is heel anders getekend dan De Winnaar, waarbij in de eerste plaats de sterk uitgewerkte zwart-witte tekeningen opvallen. Van der Meij maakt voortdurend gebruik van schaduweffecten, en vooral de scènes in het donker zijn goed uitgewerkt en weten je als lezer het verhaal in te trekken. Het veelvuldige geweld maakt het album misschien niet geschikt voor iedereen, maar voor wie van het genre houdt, is het zeker een aanrader. Ook met Moesashi laat Bert van der Meij zien zijn mannetje te staan in de Nederlandse stripwereld.

De Winnaar 1: Daar gaat ie •Scenario: Siebe Wobbes • Tekeningen: Bert van der Meij • Uitgever: Sherpa • Prijs: € 12.50 (hardcover) • 40 bladzijden • ISBN: 90 72995 66 7

De Winnaar 2: Het is tijd • Scenario & Tekeningen: Bert van der Meij • Uitgever: Sherpa • Prijs: € 12.50 (hardcover) • 40 bladzijden • ISBN: 90 72995 67 5

Moesashi • Scenario & Tekeningen: Bert van der Meij • Uitgever: Sherpa • Prijs: € 16.95 (softcover) • 128 bladzijden • ISBN: 90 75504 76 4