8WEEKLY

Lekker meeblèren

Artikel: American Idols

.

~

In Idols ben jij een kandidaat die het moet gaan schoppen tot de finale van Idols. Daar wachten geld, geluk en eeuwige roem voor zolang het duurt. Maar eerst moet je natuurlijk de toorn van de immer strenge jury zien te overleven. Hier geen Henk-Jan met zonnebril op zijn haar, we hebben namelijk te maken met de Amerikaanse juryleden. Na de eerste audities kom je in het programma terecht, en moet je elke ronden proberen beter te zingen dan je tegenstanders. Uiteindelijk blijven er drie kandidaten over, zorg dat je er tussen zit…

Druk op het juiste moment

Idols heeft een weinig originele opzet. Veel muziekspelletjes maken gebruik van de aloude ‘klik op het juiste moment met de noten mee’ gameplay. Voorbeelden zijn Britney’s Dance Beat, Bust a Groove en Dancing Stage Megamix. Waarom nog zo’n game zou je denken? Toch heb ik me er wel mee kunnen vermaken. Er zitten een flink aantal bekende songs in het spel verwerkt, en bovendien heb je door de Idols opzet een herkenbare speelwereld met tegenstanders, en dat maakt het toch wel een beetje verslavend.

Zingen

~

Tijdens het zingen zie je een stipje draaien over een cirkel. Komt het stipje op een plek waar je een knop in moet drukken, dan wordt het een kwestie van timen. Druk je exact goed, dan zingt je mannetje helder verder. Druk je verkeerd, dan begint je mannetje kattengejank te produceren, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Echt enerverend klinkt dat natuurlijk allemaal niet, maar het is een stuk moeilijker dan het lijkt.

Tussen wal en schip

Dit soort gameplay heeft zelden of nooit van mij juichende kritieken mogen ontvangen. Dancing Stage Megamix en Bust a Groove zijn de uitzonderingen op de regel. Idols valt een beetje tussen de wal en het schip. Als merchandiserartikel is het prima in orde. Te vaak zien we een slechte game die maar zijdelings met het thema te maken heeft, en dat is hier gelukkig niet het geval. Als pure game is het simpel, een tijdje redelijk verslavend, maar op de lange duur ben je denk ik toch snel uitgespeeld.