8WEEKLY

De Gebroeders Meester on tour

Artikel: 4. Een koninklijk vreugdevuur

De Gebroeders Meester, auteurs van Meesters in de filosofie en Meesters in religie, toeren tijdens de Maand van de Filosofie door het land. Speciaal voor 8WEEKLY beschrijven ze hun ervaringen. Als echte broers zijn ze het altijd roerend met elkaar oneens. Aan de vooravond van koninginnedag kibbelen ze over de toekomst van hun Verlichtingskerk en de rol die de Oranjes daarbij kunnen spelen.

Frank: Hoe moet het nu verder met onze kerk, nu de Maand van de Filosofie bijna voorbij is?

Maarten: Ik vrees dat we door moeten gaan, want een maand was te kort om de Nederlanders van hun verslaving aan religie en traditie af te helpen. Toch zijn er tekenen van hoop. Uit een enquête van HP/de Tijd blijkt dat 72,3 procent van de Nederlanders de kosten van onze monarchie te hoog vindt. Onder jongeren meent zelfs 83,8 procent dat het koningshuis te duur is. Volgens 79,3 procent moet Beatrix bovendien belasting betalen. Dus dat gaat de goede kant op.

Frank: Ja, maar slechts 16,2 procent is voorstander van de republiek.

Maarten: Precies! Nederlanders maken zich nog vooral druk om de kosten van de monarchie, terwijl ze in de eerste plaats om principiële reden tegen zouden moeten zijn. De Staat der Nederlanden hoort uit te dragen dat iedere burger gelijke rechten heeft. Maar wat doet zij? Zij trekt de leden van één familie voor. Dus zolang Nederland nog een koningshuis heeft, blijft de Verlichtingskerk nodig.

Frank: Ik zie de mythe van de monarchie juist als een van de weinige verhalen die wij Nederlanders nog over onszelf kunnen vertellen, die maken dat we iets delen. Ik geef wel direct toe dat het huidige koningshuis niet veel soeps is. Een koning of koningin moet in de eerste plaats een goed acteur zijn met een goed verhaal, want wij burgers betalen hem of haar om de hoofdrol te spelen in een sprookje. Juliana en vooral Bernhard deden hun best, met omkoopschandalen, buitenechtelijke kinderen en een vleugje esoterie. Maar wat doet Beatrix? Zij probeert van de hofhouding een goedgeolied bedrijf te maken. Doodsaai. Nu blijkt weer dat ze op haar 65e AOW heeft aangevraagd. Prozaïscher kan het niet: het sprookje is uit. Ik denk dat we het verhaal van onze monarchie snel moeten herschrijven. Waarom bestormen we niet met het hele volk Beatrix’ paleis, waarna we de geldwolven op bloederige wijze om het leven brengen? Dat verhaal kan ons Nederlanders weer decennialang binden.

Maarten: Ik schrik echt van wat je nu zegt! Nee, we moeten dat koningshuis op een nette manier wegwerken via een grondwetswijziging. Om die wijziging erdoor te krijgen, is een mentaliteitsverandering bij de politici en hun kiezers nodig, en daar kan onze kerk weer voor zorgen. Misschien moeten we bij onze diensten steeds een republikeinse gastspreker uitnodigen.

Frank: Nee, we hebben geen saaie spreker nodig, maar een goede band. We zwepen de mensen op, worden één swingende massa. Dansend stromen we naar buiten, achter de muziek aan. Iedereen die ons ziet, sluit zich vol enthousiasme aan bij onze stoet. Zo lopen we door Nederland, dansend, sjansend en drinkend, tot we bij Beatrix’ paleis zijn. Daar maken we een groot vreugdevuur. We brengen alle leden van de koninklijke familie bijeen, ook aangetrouwde als Pieter van Vollenhoven, en duwen ze in het vuur. Een afschuwelijk en tegelijkertijd zalig tafereel, dat juist door zijn banaliteit de nieuwe hufterigheid die Nederland nu regeert zal doen verdwijnen. Een catharsis, ja. Dat lijkt mij een prima begin van fase twee van de Verlichtingkerk, een begin waarop we werkelijk verder kunnen bouwen.