Film / Films

Gewoon erg grappig

recensie: Hot Fuzz

Degene die genoten heeft van de zombiekomedie Shaun of the Dead, kan zijn hart ophalen bij Hot Fuzz. De film, van dezelfde makers en met dezelfde hoofdrolspelers, zit vol met parodieën op testosteronfilms als Bad Boys, Lethal Weapon, Point Break en Die Hard. Ook speelt Hot Fuzz met het ogenschijnlijk-perfecte-stadje-met-een-verborgen-geheim genre en de flitsende montagestijl van een film als Snatch. Maar vooral de immercoole, schietgrage en schier onkwetsbare supercops, zoals bekend uit de genoemde voorbeelden, moeten het ontgelden.

De perfecte en zelfs overpresterende Londense politieagent Nicholas Angel (Simon Pegg) heeft een arrestatiecijfer dat 400% hoger ligt dan dat van zijn collega’s. Daardoor krijgt de rest van het politiecorps een slechte reputatie, dus wordt besloten hem weg te ‘promoveren’ naar het rustige dorpje Sanford. Al een aantal jaren dorp van het jaar, op het eerste oog misdaadvrij en gevuld met perfecte, vriendelijke mensen. Voor Nicholas een verschrikkelijke overgang, zeker als hij begeleid wordt door de overenthousiaste Danny Butterman (Nick Frost), die een utopisch beeld heeft van het politiewerk in de grote stad. Al snel wordt het dorpje opgeschrokken door een aantal gruwelijke ‘ongelukken’, maar Nicholas Angel schijnt de enige te zijn die daarin het werk van een moordenaar wil zien.

Actiefilmclichés

~

Hot Fuzz is niet voor iedereen. De grappen zijn over het algemeen ontzettend flauw, de film bevat verbazingwekkend veel expliciete bloederige scènes en drie plot- en genrewendingen. Maar voor de liefhebber is het smullen! De parodieën zijn onsubtiel maar effectief, de deels onverwachte plotdraaiing verrassend en de stereotypische dorpelingen die niet zijn wat ze lijken werken ook op de lachspieren. Het bekende blik Britse acteurs met daarin namen als Timothy Dalton (in een erg leuke rol), Jim Broadbent en Bill Nighy is voor deze film weer eens opengetrokken, en iedereen lijkt er veel lol in te hebben. Naast de dik er bovenop liggende humor is er gelukkig ook nog ruimte voor subtielere grappen, zoals de veelzeggende namen van de personages. De tweede helft van de film verliest helaas wat vaart, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt in het bombastische einde dat nog eens goed alle actiefilmclichés en oneliners op de hak neemt.

~

Op een gegeven moment duurt alle meligheid wel wat te lang. Daarbij voegen de laatste vijf minuten van de film niets toe aan het geheel en hadden weggelaten kunnen worden. Maar over het algemeen weet de film te blijven boeien. Zoals al eerder gezegd, zal deze film niet iedereen kunnen bekoren. Het is typisch een geval van ‘je houdt ervan of je houdt er niet van’. Wel kan gezegd worden dat regisseur Edgar Wright en scenarioschrijver/acteur Simon Pegg het parodiëren goed in de vingers hebben. Na Shaun of the Dead en Hot Fuzz is de nieuwsgierigheid naar wat er nog van deze heren zal verschijnen zeker geprikkeld.