Muziek / Album

Weer een stapje hoger

recensie: Candi Staton - His Hands

Wie de onderhand bijna zeventigjarige Candi Staton nog niet kende, heeft aan hoesje en titel van haar laatste plaat al ruim voldoende om in te schatten uit welke hoek de wind waait: de gospelsoul viert weer hoogtij bij de oude dame.

~

De in 1940 geboren zangeres heeft een lange carrière in de muziekindustrie achter de rug. Zoals bij zoveel oude soulsterren bestond haar eerste publiek uit de kerkgangers uit het Amerikaanse zuiden. Daarna volgden gospelgroepjes en souluitstapjes. Een souldiva zoals Aretha Franklin werd ze echter nooit; Staton bleef in de schaduw, totdat ze met discoproducers aan de slag ging en er later remixes van haar werk werden gemaakt. Het grootste succes werd zo
You’Ve Got the Love, dat door dj’s van The Source vakkundig werd samengevoegd met Your Love van de house-godfather Frankie Knuckles. In 1986 kwam de eerste versie van deze samenwerking uit, in 1991 bereikte de song eindelijk nummer vier in Engeland, in 1997 werd er een nog weer iets andere mix van uitgebracht die de derde plaats in Engeland bereikte en diezelfde versie (New Voyager Mix) bereikte nog dit jaar (2006) weer nummer zeven in Engeland en nummer acht in Nederland. Een twintig jaar durende carrière voor één nummer dus; niet gek.

Gospelwortels

Staton zelf echter heeft al die opzwepende en moderne muziek al weer achter zich gelaten, en keert op His Hands op een erg mooie wijze terug naar haar wortels in zuidelijk Amerika: het christelijke geloof en de daarbij horende muziek. Dat dat voor haarzelf voelt als de goede weg, en dat ze wellicht zelfs spijt heeft van de hippe uitstapjes valt te lezen in het boekje bij de plaat:

This is the music I’ve had in my heart for many years. I call these tunes ‘life songs’. These tracks speak up to the areas of our lives that are affected by our own choices and decisions. Sometimes, our choices lead us into places that we wish we hadn’t gone, but “that’s life”.

Familiewerk

Met haar dochter en zuster in de achtergrondkoortjes en haar zoon op drums, was het maakproces van His hands voor Staton een warme en creatieve aangelegenheid. Dat hoor je af aan het resultaat: de plaat telt elf nummers, stuk voor stuk met liefde gemaakt. Staton heeft in haar langdurige carrière veel geleerd, en hoewel ook haar oudere soulwerk meer dan de moeite waard is, lijkt hier alles precies bij elkaar te komen. Zonder moderne beats zijn mooie, soms opzwepende maar bovenal ook vakkundige liedjes gemaakt. Hoog in de singlelijstjes komt Staton hiermee niet terecht, maar in de albumhitlijsten doet ze heel aardig mee. Een echt grote soulzangeres zal ze waarschijnlijk niet meer worden, maar met His Hands stijgt ze wel weer een paar plaatsjes.