Film / Films

Geen adempauzes

recensie: Van Helsing

Stephen Sommers is een regisseur die graag weet wat hij verfilmt. En dus heeft hij elke film die hij ooit regisseerde zelf geschreven. Voorbeelden zijn The Adventures of Huck Finn uit 1993 (met opper-hobbit Elijah Wood) en Deep Rising (1998) met onze eigen Famke Janssen. Zijn doorbraak kwam echter in 1999 met het commerciële succes The Mummy. Na een (nogal slecht) vervolg op deze laatste in 2001 is Sommers nu terug met Van Helsing.

~

Eind negentiende eeuw. Dr. Gabriel Van Helsing (Hugh Jackman) lijdt aan geheugenverlies. In opdracht van een geheim genootschap jaagt hij over de hele wereld op monsters in alle soorten en maten. Uiteindelijk wordt hij naar Transsylvanië gestuurd, waar hij het moet opnemen tegen de enige echte Graaf Dracula (Richard Roxburgh). Gelukkig krijgt hij hulp van de mooie Anna (Kate Beckinsale) en zijn eigen Q (jeweetwel, die wapendeskundige van James Bond) in de vorm van monnik Carl (David Wenham). Het drietal krijgt onderweg ook nog eens te maken met de bruiden van Dracula, weerwolven en het monster van Frankenstein. Als dat maar goed afloopt…

Actie

Na The Mummy en The Mummy Returns, waarin komedie toch duidelijk de boventoon voerde, zou je in Van Helsing misschien een actiefilm vol grappen verwachten die zichzelf niet echt serieus lijkt te nemen. Al snel blijkt echter dat Van Helsing geen actiekomedie, maar toch echt een actiefilm is. De zelfspot die in The Mummy zo goed werkte, is in Van Helsing vervangen door actie. Actie, actie en nog eens actie…

Want aan actie ontbreekt het in Van Helsing zeker niet. Sterker nog, de film lijkt een beetje op één grote actiescène en is werkelijk volgepropt met gevechten. De kijker krijgt nauwelijks de tijd om op adem te komen voor ze alweer belandt in een nieuwe explosieve situatie. Heel jammer, want deze overload vormt meteen het grootste nadeel van de film. Waren er iets meer rustpunten geweest, met dialoog en waarin de personages iets meer werden uitgewerkt, dan was de film waarschijnlijk een stuk sterker geweest.

Spannend

~

Gelukkig zijn de actiescènes die de film vullen van een dergelijke kwaliteit dat je niet teleurgesteld zult worden. De special-effects zien er goed uit en geven Dracula en zijn bruiden, het monster van Frankenstein en de weerwolven een coole nieuwe look. In de actiescènes zit lekker veel vaart en een aantal schrikmomenten zijn erg effectief. Door de snelheid is de film over het algemeen zeker spannend te noemen, maar – zoals gezegd – is de hoeveelheid waarmee je wordt overladen helaas een beetje te veel van het goede.

De cast doet het aardig. Acteerprestaties zijn absoluut niet van de bovenste plank, maar de vraag is of je dat moet verwachten bij een commercieel actiespektakel als Van Helsing. Bovendien zijn alle personages uit de film stereotypes die er slechts lijken te zijn om er cool uit te zien en kwaadaardige monsters een lesje te leren. En daar slagen ze in. Alleen de bruiden van Dracula zorgen voor de betere irritatie: met hun gejengel doen ze kinderachtig aan en werken slechts op de zenuwen.

Van Helsing is een commerciële actiefilm met als duidelijk hoofddoel het opbrengen van veel geld. Verwacht dus vooral geen diepgang, breed uitgewerkte personages of een briljant plot: dit is geen filmhuisfilm, dit is actie uit Hollywood. Steven Sommers heeft een leuk verhaal geschreven waarin hij zich lekker kan uitleven. Helaas heeft hij hierbij iets te veel nadruk gelegd op de actie, waardoor het uiteindelijke plot niet goed tot zijn recht komt. Een aardige film met leuke special-effects, maar helaas ontbreekt de structuur in het plot om van Van Helsing een echt goede film te maken.