Theater / Achtergrond
special: Theaterfestival in Delft van 7-11 juni

Mooi Weer Spelen dit jaar professioneler, breder en spannender

.

Mooi Weer Spelen; het is een begrip in Delft en omstreken. Sinds 1987 worden elk jaar nationale en internationale producties naar het historische centrum van Delft gehaald. Het festival Mooi Weer Spelen is vooral bekend geworden als een groots opgezet, gratis straattheaterfestival. Maar dit jaar (7-11 juni) slaat de organisatie een andere weg in, vertelt de nieuwe festivaldirecteur Erik Kouwenhoven: “Een vernieuwd theaterfestival met naast het bekende straattheater ook nieuwe vormen van theater zoals ervaringstheater, urban theatre, locatietheater, moderne dans en projecten op het snijvlak tussen theater, techniek en wetenschap.”

Een paar Duitsers die een act opvoeren met een brandweerwagen, een stel Fransen die al toeterend in hun taxi’s de binnenstad onveilig maken en kijken naar bijzondere houten kunstwerken van Denis Tricot die door het hele centrum zijn verspreid. Het zijn maar een paar hoogtepunten van de Mooi Weer Spelen van de afgelopen jaren. Ook dit jaar staat er volgens Kouwenhoven veel bijzonders op het programma: “Elke dag is er wel een theaterhoogtepunt. Maar de publiekstrekkers zijn ook dit jaar weer op de zaterdagavond geprogrammeerd. Met eerst de grote parade van theatergroep Pipototal uit Frankrijk: negen paradewagens rijden door de binnenstad en eindigen op de Markt. Daarna is daar een prachtige poppenvoorstelling te zien van het gezelschap Compagnie Délit de Façade, in de zes ramen van Hotel ’t Raedthuys.”

Vernieuwing

~

Het hoogtepunt van de Mooi Weer Spelen zal dus wel weer op zaterdag plaatsvinden, wat voor de hand ligt en inmiddels traditie is. Maar verder draait het dit jaar om vernieuwing, zegt de enthousiaste festivaldirecteur. “Vernieuwing van de programmering, van de publiciteit, vernieuwing van financiële ondersteuning van de gemeente Delft, maar ook van nieuwe fondsen die het festival ondersteunen zoals het VSB fonds, Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing en Stichting Doen. En bovendien vernieuwing van locaties.” Tot nu toe kon het publiek alleen terecht in de binnenstad waar op loopafstand de ene na de andere voorstelling te zien was. Maar nu zijn er ook locaties toegevoegd buiten het historisch centrum. Bijvoorbeeld in een voormalig scheikundig laboratorium en de sporthal van de Technische Universiteit, het gebouw van Lijm en Cultuur en het Kruithuis. Allemaal typisch Delftse locaties.

Het mag duidelijk zijn dat tijdens het theaterfestival, dat dit jaar ook nog eens twee dagen langer duurt dan voorgaande jaren, een stap wordt gezet naar een professionelere toekomst. Dat is zeker het streven van Kouwenhoven, die een paar jaar geleden nog directeur was van Het Veem Theater in Amsterdam. “De keuze om meer te verbreden maakt het festival inhoudelijk sterker en op deze manier kan er eventueel in de toekomst samen worden samengewerkt met andere Nederlandse festivals zoals Festival aan de Werf, Oerol, Karavaan en Boulevard. Het internationale karakter van de Mooi Weer Spelen blijft zeker bestaan, maar we willen in de toekomst ook eigen producties speciaal voor Delft mogelijk maken. Dus meer samenwerken met toneelgroepen uit Delft en de regio. En ik vind het zelf heel belangrijk om jonge Nederlandse theatermakers de kans te geven op het festival. Want ook in Nederland wordt spannend theater gemaakt.”

Blikopener

~

Naast een podium bieden aan jonge theatermakers, is ook het bereiken van jongeren een van de pijlers van de Mooi Weer Spelen. Dat wordt sinds een paar jaar gedaan middels een speciaal jongerenproject binnen het festival genaamd Blikopener. “We bieden een gevarieerd aanbod aan kunst en cultuur,” vertelt de 24-jarige voorzitter, Thomas Gerbrands “Het is een totaalpakket voor de zintuigen.” En niet alleen theater en beeldende kunst komt aan bod, vult de 22-jarige vrijwilliger Nicolette de la Rambelje aan: “Ook kunnen de mensen dit jaar veel verwachten van vernieuwende projecten met film, visuals en muziek. Maar eigenlijk moet je de ervaring zelf ondervinden.”

“We zijn we al vanaf september 2005 bezig met de voorbereidingen van Blikopener. Met de eerste vergadering, de eerste plannen en ideeën. Aangezien wij geheel autodidact zijn op dit gebied willen wij ook alles op onze eigen manier doen. Blikopener is een goed voorbeeld van de hedendaagse do-it-yourself-cultuur,” legt Gerbrands uit. Alle vrijwilligers zijn er druk mee, ook nu nog, legt De la Rambelje uit: “Ja, het is erg spannend! We hebben nog wat opnames te gaan en de montage van de film is in volle gang. Maar zoals elk jaar weten we het hoogstwaarschijnlijk weer op tijd af te krijgen.”

Jongeren

Alleen al aan Blikopener werken zo’n vijftig vrijwilligers mee. In een kraakpand aan de rand van het centrum van Delft gaan ze er dit jaar een feest van maken. Kouwenhoven is trots op de jongeren: “Ze zijn belangrijk omdat ze heel diverse en originele projecten maken. Ze zijn niet gebonden aan één discipline. Ze maken multidisciplinair theater. Ze zijn belangrijk omdat ze een belangrijke doelgroep bereiken, namelijk jongeren tussen 15 en 25. Volgend jaar gaan we een groot project opzetten om ook allochtone jongeren te trekken naar dit festival.”

De voorstellingen van Blikopener zijn gratis. Voor de andere voorstellingen van de Mooi Weer Spelen moet hier en daar een bijdrage worden betaald. “Maar de prijzen zijn laag gehouden: van 3, 5 en 10 euro,” zegt Kouwenhoven. “En als je meerdere betaalde voorstellingen op een dag bezoekt, krijg je standaard per dag 2,50 korting.” Twee jaar geleden werd voor het eerst een toegangsprijs gevraagd, toen voor de première van de Spaanse voorstelling Centvinticinc, die in het theater werd opgevoerd. Nu lijkt er dus geen ontkomen meer aan om. Volgens de organisatie is het noodzakelijk om de bijzondere en vernieuwde programmering mogelijk te maken.

Professioneel en spannend

Als we de festivaldirecteur mogen geloven dan belooft het dit jaar professioneel en vooral ook spannend te worden: “Durf jij alleen geblinddoekt door de voorstelling van de Belgische theatergroep Ontroerend Goed te lopen? Durf jij mee te doen met 21 dansers van Compagnie Felix Rückert uit Duitsland. Ervaar de technische ruissimulatie-installatie van Hai ‘Tek uit Nederland. En speel mee in het interactieve live videogamespel van PIPS:lab. We hebben bijna zestig producties met 120 voorstellingen in vijf dagen tijd.” En daarmee aast Kouwenhoven op een sterke positie op de Nederlandse festivalkaart. “Over vijf jaar is het een volwassen theaterfestival dat een week duurt en dat door het Ministerie van OCW is opgenomen in de Kunstenplanperiode 2009-2012. Een professionele organisatie met vijf betaalde personeelsleden. Het moet een landelijk bekend festival worden waar mensen uit het hele land naar toe komen.”