Theater / Achtergrond
special: Straattheater wordt steeds populairder

Pas op, een levend standbeeld!

Oerol heeft het, Lowlands en Waterpop ook en De Parade kan er niet zonder: straattheater. Deze vorm van theater wordt zeker de laatste paar jaar overal bij getrokken, zelfs op muziekfestivals. Eerst werden de straatartiesten nog een beetje met argusogen bekeken (wat doen die malloten hier?), maar nu blijkt dat ze vaak fantastische voorstellingen geven die amusant zijn om naar te kijken. Logisch dat deze artiesten steeds vaker een plekje krijgen op diverse festivals.

~

Mensen op stelten, met een step, een bewegend standbeeld en verkleedpartijen; bij straattheater weet je van te voren nooit wat je kunt verwachten. Sommige voorstellingen worden zeker goed voorbereid, terwijl er ook lustig op los geïmproviseerd wordt. Er zal maar bijvoorbeeld net een opvallend persoontje in het publiek staan waar je een grap mee uit kunt halen… Straattheater laat zich ook niet in een hokje duwen. Over de lengte van de voorstellingen is niets bekend en sommige voorstellingen trekken door de hele stad omdat ze veel ruimte nodig hebben, terwijl andere artiesten strak op één plek blijven staan. Wat er onder straattheater valt is ook heel divers; onder meer circusacts, mime, poppenspel, dans en theater. Maar al die verschillende acts proberen wel te amuseren, ontroeren, shockeren en/of verrassen.

Buitenland

Opvallend is vaak dat veel straattheaterartiesten uit het buitenland komen, waar het straattheater (vooralsnog) meer leeft dan in de Nederlandse cultuur. Daarom worden er regelmatig buitenlandse groepen naar Nederland gehaald, die dan hun kunstje mogen vertonen op verschillende festivals. Vooral acts uit Frankrijk en Spanje zitten vaak geniaal in elkaar (ook als je geen Frans of Spaans verstaat) en doen het goed bij het publiek.

Kat-en-muisspel

~

Maar we moeten ook zeker niet neerkijken op product van eigen bodem. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Drie Naakte Mannen? Ze duiken nu overal op. Dit jaar staan ze onder meer op Oerol, de Parade, het Over het IJ-festival en Lowlands. Sinds vorig jaar maken David van Griethuysen, Julien Knops en Daniel van den Broeke iets wat ze zelf mobiel bliksemtheater noemen. Na het grote-Sleurhut-avontuur van vorig jaar gaan de drie theatermakers verder met hun nieuwste voorstelling Dubble waarin ze detectives zijn en de opdracht krijgen om een bende van criminele vrouwen op te rollen. Resultaat: een levensgevaarlijk kat-en-muisspel met vliegende achtervolgingen en zinderende romances. Zeker de moeite waard om eens bij deze jongens stil te staan.

Delft in Wonderland

Nederland kent sinds een aantal jaren ook festivals die speciaal gericht zijn op straattheater en die steeds meer in trek raken. Eén van de bekendste is de Mooi Weer Spelen in Delft. Dit weekend (11, 12 en 13 juni) zijn daar ruim 60 nationale en internationale straattheateracts te zien. De openingsact is elk jaar weer een die je eigenlijk niet mag missen. Dit jaar opent het Spaanse Sèmola Teatre met hun nieuwe voorstelling Centvinticinc. Dit is een metafoor voor mensen die denken dat hun leven zal verlopen zoals zij het gepland hebben, gewoon en zonder al te veel problemen. De voorstelling wordt gespeeld in Theater de Veste en als uitzondering zul je voor deze voorstelling moeten betalen. Helaas moet je er blijkbaar iets voor over hebben als je een internationale première wilt beleven! Diezelfde avond verzorgt het Duitse Scharlatan op een plein verderop nog een (gratis) spetterende act: een ‘serieuze’ brandoefening. Je hebt het hele weekend keuze genoeg met veel verschillende acts, teveel om hier te noemen. Laat je verrassen en ga in elke straat en steeg op zoek naar wonderlijke optredens. Niet voor niets is het thema dit jaar: Delft in Wonderland.

Levende beelden

~

Er zijn nog veel meer van dit soort festivals in Nederland. Een leuk project is bijvoorbeeld Overijssel op Straat. Met meer dan 250 optredens hebben zij het grootste straattheaterfestival in Nederland. De hele zomer door brengt het festival professioneel straattheater naar straathoeken en pleinen in verschillende gemeenten in de provincie Overijssel. Doetichem (18, 19, 20 juni) en Bolsward (26 juni) houden het kleiner. Dat laatste festival richt zich overigens vooral op de ‘levende’ beelden. Je kent ze wel: van die personen (meestal geschminkt en verkleed) die stokstijf midden op straat staan en die dan ineens in beweging komen als je voorbij loopt, hoewel er ook artiesten bij zijn die rustig een hele dag geen spier verrekken. Een fenomeen dat je op een zomerse dag in bijvoorbeeld Amsterdam regelmatig tegenkomt.

Over de grens

Maar je kunt natuurlijk ook even over de Nederlandse grens van het straattheater proeven. Bijvoorbeeld in België tijdens de Internationale Straattheater Zomer (11 juli in Menen en 21 juli in Lauwe), of tijdens een van de vele festivals in Frankrijk, bijvoorbeeld Les Quais de Chine (17 t/m 20 juni in Dunkerque) of Illumines à Vauban (18 tot en met 20 juni in Lille).