Theater / Achtergrond
special: Mustsee-bioscopen tonen befaamde operatheaters

‘Satellietverbindingen kunnen het live-gevoel van een theatervoorstelling niet vervangen’

.

~

Voor een schijntje van de prijs een wereldberoemd theaterstuk bijwonen. Het kan nu in de bioscopen van Mustsee. Vanaf 16 december is de voorstelling De Notenkraker te zien. Een primeur, want nooit eerder werd een theatervoorstelling vertoond op het witte doek. De voostellingen zijn producties van The Royal Opera House in Londen. In samenwerking met het Britse Alliance Media en Opus arts wordt door middel van satellietverbinding mogelijk gemaakt dat liefhebbers duizenden kilometers verderop in de wereld kunnen meegenieten van culturele hoogstandjes. ‘Er wordt steeds meer mogelijk op het gebied van digitalisering en zodoende zijn wij aan het denken gezet. In het buitenland werd het project al goed ontvangen en wij verwachtten eigenlijk dat er hier ook wel markt voor zou zijn’, aldus Frank de Neeve. Hij is bij Mustsee de man die alles weet op het gebied van digitale media.

Een nieuwe ervaring

Wat de bioscoopervaring volgens de website van Mustsee vooral zo echt maakt, is dat je het gevoel krijgt dat je tussen de toeschouwers zit. Het geroezemoes van Engelse en Spaanse bezoekers is duidelijk in de bioscoopzaal te horen. Ook hebben de uitvoerders het mogelijk gemaakt om heel dicht bij de zangers en dansers te filmen. Zo is het beeld dat in de bioscoop wordt ontvangen erg dynamisch. Toch denkt de Neeve dat de rechtstreekse satellietverbinding in de bioscoop het live gevoel niet kan vervangen. ‘Ondanks dat wij een goede satellietverbinding hebben, is de live ervaring natuurlijk anders en zal daar altijd wel vraag naar blijven. Net zo goed als mensen het leuk vinden om in de bioscoop zo’n ervaring mee te maken. Het is een kwestie van smaak.’ We hoeven ons dus nog geen zorgen te gaan maken dat theatergroepen ons in de toekomst alleen nog maar via de satellietverbinding zullen bereiken. ‘Ik denk zeker niet dat theatergroepen in de toekomst gaan stoppen met tournees. Veel mensen willen het juist van dichtbij ervaren en gaan liever een live voorstelling bijwonen. Daarnaast is het zo dat wij kampen met beperkingen. We moeten namelijk rekening houden met het beeldrecht. Het kan dus voorkomen dat op een bepaalde plek dat recht wel worden gegeven en op andere plekken niet. Ook zijn artiesten vaak bang dat er verkeerd met het beeldmateriaal omgesprongen zal worden. Dat het op het internet belandt bijvoorbeeld.’

De komende maanden valt er nog volop te genieten van de speciale bioscoopervaring. Onder andere de voorstellingen Aida, Carmen en Het Zwanenmeer zullen de komende maanden te zien zijn in de Mustsee-bioscopen op verschillende plaatsen in Nederland. Succes is geen belofte. ‘Het succes is wisselend. Het hangt er heel sterk vanaf welk stuk er wordt gedraaid. Van een kraker als de voorstelling Carmen weet je gewoon dat het veel bezoekers trekt. Andere voorstellingen worden weer minder goed ontvangen. Het is eigenlijk net zo als bij theater’, aldus de Neeve.