Theater / Achtergrond
special: Special in Groeseind

Kunst achter de voordeur

.

De start van Special in Groeseind is in een zorgcentrum waar de drieëntwintigjarige Nathan de Groot het spits afbijt met een viertal gedichten, op sloffen, vanachter zijn rollator en temidden van drogend wasgoed. De groep van zo’n dertig mensen wandelt van act naar act en komt naast gedichten ook dans, muziek, toneel en beeldende kunst tegen, eindigend met een wat langere dansvoorstelling van Jelena Kostic. In totaal doet de theaterwandeling door de wijk Groeseind elf acts aan. Na een zestal successen, gaat de wandeling helaas wel downhill.

Podium voor jong talent

Multidisciplinaire Werkplaats l’Avventura bestaat sinds 2001 als zelfstandige organisatie. l’Avventura biedt jonge makers de mogelijkheid om projecten te realiseren en stelt de podia van de NWE Vorst, Paradox en RUIMTE-X beschikbaar om hun werk te presenteren. Vaak zijn dit projecten die “de grenzen van de klassieke disciplines overschrijden”. Maar ook de stad Tilburg wordt gezien als podium en een of twee keer per jaar resulteert dit in een

~

Naast wandelingen zijn de jonge makers van l’Avventura ook nog op reguliere podia te bewonderen. Iedere maand kun je een kaartje kopen waarmee je een viertal voorstellingen in totaal verschillende disciplines kunt zien op één avond. Op deze avond staan twee toneelvoorstellingen, een zanggroep en een dichter op het programma.

Oud en nieuw
Al hebben de meeste stadswandelingen geen overkoepelend thema, in Groeseind is de rode draad van de wandeling ‘oud wijkt voor nieuw’. De wijk wordt flink gerenoveerd en dat inspireerde een aantal theatermakers. Het publiek is bijvoorbeeld getuige van een inwijdingsritueel om kwade geesten uit nieuwbouwhuizen te verjagen en bij de volgende stop staat juist het oude centraal. In dit volgende huis hangen afdrukken van de ‘littekens’ die oude schilderijen en foto’s achterlaten op muren. Via geluidsbanden halen de bewoners van slooppanden herinneringen op over wat er op die plaats aan de muur hing en wat dat voor hen betekende. Tijdens de busrit terug naar het startpunt worden ook nog voor luttele Euro’s herinneringen geveild.

Ups en downs
Een onderdeel dat eruit springt is Landschapslumen van Julian van Buul en Vincent Vriens. Deze bewegende, surrealistische beelden worden geprojecteerd op de zandhopen van een groot bouwterrein en geven de omgeving zowel iets rustgevends als wereldvreemds. Ook danseres Cecilia Alice Manfrini gooide hoge ogen met haar ‘stoelendans’ en acrobatische dansbewegingen. Door haar inventieve gebruik van een oude relaxfauteuil maakt zij moderne dans toegankelijker voor het grote publiek.

~

De vier voorlaatste acts maken helaas minder indruk, tenzij je fan bent van het (schunnige) levenslied en echte ‘volkscultuur’. Het is enorm intrigerend dat achter de voordeur van een rijtjeshuis een waar dansorgelmuseum schuilgaat of dat er nu Polen feesten achter de deuren van een oud klooster, maar als voorstelling voegen deze haltes op de wandeling niet veel toe.

Laatste akte?
De toekomst van l’Avventura is op dit moment niet rooskleurig. Eind 2009 besloot de Gemeente Tilburg, die de werkplaats grotendeels subsidieert, de subsidie tussen 2010 en 2013 geleidelijk af te bouwen. Tenzij er commerciële sponsoring aangetrokken kan worden, beleeft l’Avventura nu haar laatste seizoen. Hiermee gaat een kweekvijver voor jong talent verloren. Dit zal een gemis zijn voor Tilburg, maar ook voor de Brabantse gemeenten die als BrabantStad in 2018 culturele hoofdstad van Europa hopen te worden.

Wees er dus snel bij om nog een l’Avventura-avond of -stadswandeling mee te krijgen, want vooral de wandelingen laten je een bekende of juist onbekende wijk van de stad zien door heel andere ogen.