Theater / Achtergrond
special:

Belgische variant Franse Revolutie in Nederland

Op dinsdag 19 maart 2002 gaat Cirque Danton van het Belgische Het Toneelhuis in Nederland in première, in de Stadsschouwburg te Groningen. Regisseur Jan Decorte bewerkte Dantons Dood van Georg Büchner en is zelf ook in de voorstelling te zien. Cirque Danton ging op donderdag 7 maart in Antwerpen in première. In Nederland is de voorstelling alleen in Groningen en in Kerkrade (2 april) te zien.

~

Vijf jaar na het begin van de Franse Revolutie gelooft Danton dat het ideaal van de revolutie bereikt is, en pleit hij voor consolidering. Tot ergernis van Robespierre, die hem contrarevolutionaire en dus volksvijandige ideeën verwijt. Robespierre gaat met zijn voormalige compagnon het woordenduel aan, en isoleert hem van zijn vrolijke levenswandel. Danton waant zich in de gunst van het volk, maar zijn ingebeelde onkwetsbaarheid valt weg wanneer hij door Robespierre wordt gearresteerd. Temidden van de chaos van de revolutie verdedigt Danton zich voor het tribunaal met pleidooien voor de afschaffing van het individu, wat zich tragisch tegen hemzelf keert.
Jan Decorte gaat graag aan de slag met grote klassieke teksten. Met Cirque Danton confronteert hij een groep jonge spelers met de politieke lading van Büchner en de manier waarop die nu op het toneel vorm krijgt, herschreven en herdacht door ex-politicus Jan Decorte.

Georg Büchner is één van de merkwaardigste figuren in de Duitse theatergeschiedenis. De inzet van zijn fragmentarisch en pas in de vroege twintigste eeuw herontdekte werk, bevat o.a. de stukken Woyzeck, Leonce en Lena, Dantons dood en Lenz. Inzet van Büchners geschriften is de spanning tussen individu en maatschappij – zo ook in Dantons dood (1835).