Muziek / Achtergrond
special:

De Dansmachine van VJ Stalker

Van zaterdag 10 mei tot en met maandag 9 juni exposeert videokunstenaar Jérôme Siegelaer (beter bekend als VJ Stalker) zijn Dansmachine 3.1 in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Dit kunstwerk is een audiovisuele installatie, bestaande uit diverse projectieschermen en speakersets, die verspreid over de expositieruimte zijn opgesteld.

~

Siegelaer (1970), afkomstig uit Oss, tegenwoordig wonend in Eindhoven, studeerde aan de Nederlandse Film- en Televisieacademie in Amsterdam, waarna hij in 1999 professioneel videokunstenaar werd. Zijn werkzaamheden zijn sinds 1997 echter in feite in twee categorieën op te delen. Aan de ene kant is zijn werk regelmatig te zien bij dancefeesten, waar hij als video-jockey de muziek ondersteunt. Bij deze projecties maakt hij gebruik van korte filmsamples, die elkaar in snel tempo opvolgen. VJ Stalker heeft zo niet alleen in welhaast alle grote zalen in Nederland gewerkt, ook in Noorwegen, Spanje en Italië heeft hij al opgetreden.

Naast zijn werk in de dancescene, is VJ Stalker dus ook actief als zelfstandig kunstenaar. Zijn werken zijn filmisch en hebben vaak een narratieve structuur. De beelden voor zijn kunstwerken schiet Siegelaer zelf, in tegenstelling tot zijn werk op dancefeesten. Na de eerste video’s Onverzadigbaarheid, Stalker 99 en Demolition Derby, begon hij in 2002, in samenwerking met MuziekLab Brabant aan een nieuw project: Dansmachine2. Onder deze noemer worden verschillende installaties gebouwd waarbij de videomixen geïntegreerd worden met geluid. In de projecties staan dansbewegingen centraal en de combinatie van videotechniek en -vormgeving roept bij het publiek een audiovisuele ervaring op. Dansmachine2 was in het betreffende jaar onder meer te zien op de Shine-Festivals en op het Nederlands Filmfestival. Buiten Nederland, was er in de afgelopen jaren werk van Siegelaer te zien in galerieën in Italië, de Verenigde Staten en Japan.

En nu is er dus Dansmachine 3.1, een continuering van de voorgaande Dansmachine. Bij dit project zijn interactieve elementen aan het kunstwerk toegevoegd. De dynamische opstelling van het werk in het museum, zorgt er voor dat beeld en geluid zich kunnen verplaatsen over de projectieschermen. De projecties zelf bestaan uit verschillende dansbewegingen van een danseres die danst op klassieke muziek. Door middel van bewegingssensoren reageert de installatie op het publiek, dat zo de bewegingen zelf kan sturen. Zo is het publiek een actief onderdeel van het kunstwerk.

Op 16 mei zal vj Stalker live optreden in Atak Enschede met zijn Dansmachine 2.5. Meer informatie over deze performance in het kader van het Phoejay-festival vind je onder andere op:
Atak.nl
Dansmachine.nl
Rijksmuseum Twenthe.nl