Kunst / Achtergrond
special: Uitreiking Prix de Rome, KNP Kunstprix en prijs kinderjury IMC Weekendschool

Drie prijzen, zeven winnaars

And the winner is…

Op 9 juni werd de winnaar bekendgemaakt van de Prix de Rome, Nederlands oudste prijs voor beeldende kunst en architectuur voor kunstenaars tot 35 jaar. Tien kunstenaars vormden de longlist. Uiteindelijk dongen er vier mee naar de Prix de Rome. De longlisters maakten ook nog kans op de KPN Kunstprix en op de prijs van de kinderjury. Alles bij elkaar een waar prijzencircus.

~

In het verleden leverde de Prix interessante winnaars op. Dit jaar is dat ook het geval. Winnares van de Prix de Rome beeldende kunst 2011 is Pilvi Takala (1981, Denemarken). Staatsecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra overhandigde haar de prijs van 45.000 euro. De drie andere shortlisters gaan echter niet met lege handen naar huis en hebben dus ook een beetje gewonnen. De tweede prijs van 20.000 euro ging naar Vincent Vulsma (1982, Nederland). De derde en vierde prijs van elk 10.000 euro gingen respectievelijk naar Ben Pointeker (1975, Oostenrijk) en Priscilla Fernandes (1981, Portugal).

Takala onderzoekt met haar werk Broad Sense het gebied van de onuitgesproken regels. Haar installatie bestaat uit een film en negentien T-shirts die aan een blauwe muur zijn opgehangen. Op de T-shirts staan de antwoorden afgedrukt die zij kreeg naar aanleiding van een e-mail die ze stuurde aan de secretariaten van alle lidstaten van het Europese Parlement. De vraag die Takala stelde was of er kledingvoorschriften gelden bij een bezoek aan het Parlement en of het mogelijk is om een shirt met een politieke boodschap te dragen. Ze kreeg negentien verschillende antwoorden terug.

De film toont haar bezoek aan het Europese Parlement waarbij ze deze T-shirts draagt. De letters zijn echter te klein om te kunnen lezen en leveren dus geen problemen op. Gelukkig voor Takala loopt ze tegen een nieuw grijs gebied van regels op: de beveiliging van het Europese Parlement. Deze is aanzienlijk en niet echt consistent. De ene keer mag ze met haar badge naar buiten om te lunchen, een volgende keer niet.

KPN Kunstprix en prijs kinderjury
De KPN Kunstprix, sponsor van de Prix de Rome, werd uitgereikt aan Petra Stavast (1977, Nederland), een van de kunstenaars van de longlist. Haar ingetogen portretten zijn gemaakt met een nieuw medium, de mobiele telefoon. Gwenneth Boelens (1980, Nederland) kreeg een eervolle vermelding. En last but not least wees de kinderjury, afkomstig van IMC Weekendschool (partner van de Prix de Rome), Priscilla Fernandes aan als winnaar.

De ‘echte’ winnaar

~

Wie is nu de echte winnaar? Dat moet Pilvi Takala zijn. In de korte periode van drie maanden zette zij een nieuw werk neer dat in lijn staat met de rest van haar oeuvre maar toch nieuw en onderscheidend is. Het hilarische en veel bejubelde werk uit 2009 getiteld Real Snow White gaat bijvoorbeeld in op de ongeschreven regels bij een pretpark. De film toont haarzelf als een verbluffend geloofwaardige Sneeuwwitje bij de ingang van Eurodisney. Al handtekeningen uitdelend (terwijl kinderen aan hun moeder vragen of dit de ‘eçhte’ is) maakt de bewaking haar duidelijk dat zij in deze kleding Eurodisney niet binnenkomt, want ”There is a real Snow White inside the park”. Ondanks protesten van Takala dat kinderen wel verkleed naar binnen mogen haakt ze uiteindelijk af met de opmerking ”I thought the real Snow White was a drawing”.

Drie prijzen, zeven winnaars
Ondanks deze terechte winnaar is het zonde dat er aan dezelfde poel van kunstenaars drie prijzen worden uitgereikt terwijl er buiten de prijs om nog veel meer interessant werk geproduceerd wordt. We kunnen er maar beter aan wennen. De wereld van de sponsoring en mecenaat wordt alleen maar groter met de toekomstige bezuinigingen. En als er met geld gestrooid wordt, dan wil iedereen daar zijn plasje overheen doen.

Het werk van alle tien de kunstenaars is nog tot en met 24 juli te bezichtigen in SMART Project Space te Amsterdam (gratis entree).