Film / Achtergrond
special: Congo Business Case

NFF: Nobel streven

Daniël Knoop heeft een visie: Boeren in Congo helpen bij het opstarten van cassaveteelt, zodat ze zelfvoorzienend worden. Maar is deze visie te realiseren? Filmmaker Hans Bouma volgde Daan tijdens zijn jarenlange avontuur.

Tijdens zijn werk bij de VN merkte Daan dat er aan de daadwerkelijke problemen niets werd gedaan. Het geld dat werd ingezameld kwam niet bij de juiste mensen en de VN was vooral bezig de investeerders tevreden te houden. Een treffend voorbeeld: In de Congolese hoofdstad Kinshasa is een voedseltekort, terwijl 200 km verderop voedsel ligt weg te rotten, omdat het niet kan worden vervoerd. Dat probleem wil Daan oplossen, zodat er duurzame landbouw ontstaat, de bossen (die nu constant worden afgebrand voor landbouwgrond) behouden blijven en boeren leren te produceren om zo meer mensen te kunnen voeden dan slechts hun eigen gezin. Een win-win-win situatie dus. Maar ook een die bijzonder lastig te realiseren valt.

Bijzondere samenwerking

~

De documentaire laat op komische en bijzondere wijze zien wat de problemen zijn. Komisch, omdat Daan bijna altijd optimistisch is en over een goede portie humor beschikt. Hij is dolgelukkig met zijn eerste verdiende paar honderd dollar na vijf dagen hard zwoegen. Hij deinst er tevens niet voor terug de Congolezen in vloeiend Frans belachelijk te maken, terwijl diezelfde Congolezen ook vaak de draak steken met Daan. Bijzonder, omdat je zou verwachten – vanuit een Westers standpunt – dat mensen blij zouden zijn wanneer iemand ze werk en inkomen biedt, zodat ze meer kunnen doen dan alleen hun gezin en dorp voeden. Maar zo denken de Congolezen niet.

Andere problemen ontstaan door zeer gebrekkige infrastructuur in het bergachtige gebied, moeite om de financiering rond te krijgen en cultuurverschillen. Een totaal gebrek aan efficiëntie binnen de landbouw, het feit dat de bevolking overal mee instemt (al zou je ze vragen een satelliet te lanceren) en sabotage door lokale handelaren tonen aan dat Daans missie eigenlijk onbegonnen werk is. De bevolking mag dan naar Daan verwijzen als ‘de Messias’, het geloof van de Messias zelf brokkelt langzaam af. Het levert in ieder geval wel een prachtige, informatieve documentaire op.