Film / Achtergrond
special: Seven ages of starlight

Sterrenstof

Veel documentaires over de natuur voegen een scheutje drama toe om het interessant te houden. Babyapen krijgen namen, zalmen heimwee en in dit geval krijgen sterren een levensverhaal.

Het universum is zo ongrijpbaar en onvoorstelbaar groot, dat elke documentaire erover mooi is meegenomen voor mensen die iets van dit immense bouwwerk willen begrijpen. Seven ages of starlight beschrijft het ontstaan en vergaan van de sterren in zeven stadia. Naast de ‘levenscyclus’ van de sterren, die te complex is om in deze recensie te reproduceren maar in anderhalf uur aardig uit de verf komt, besteedt de documentaire ook aandacht aan de geschiedenis van de astronomie via grondleggers Galilei en Copernicus.

Seven ages of starlight is erg informatief en gaat tot op atoomniveau in op de natuurlijke fenomenen. De stof blijft echter droogjes, ondanks de pogingen de sterren wat op te leuken door het gebruik van vele analogieën. Het vermakelijkst zijn de wetenschappers die hun kennis delen en met veel passie vertellen over hun levenswerk. Zo ziet Dr. Helen Mason bijvoorbeeld de zon als een goede vriend en wil ze elke dag weten hoe het met hem gaat.

Al met al is deze docu uitermate geschikt voor een les natuurkunde of een nieuwsgierige nachtkijker. Bovendien kan je na het zien van deze documentaire op feestjes uitleggen waarom wij eigenlijk de nageboorte zijn van de zon. Succes gegarandeerd.