Film / Achtergrond
special: 1911, Miral, Outside the Law

Revoluties op film

.

De revoluties die afgelopen jaar in de lucht hingen, leidden tot de productie van verschillende films geïnspireerd op tijden van verandering. Deze week drie verfilmde revoluties die op DVD verschenen.

1911
Een ode van Jackie Chan aan zijn land mag, zoals verwacht, een met tranen en goedkoop sentiment omkleed spektakel zijn. Chan probeert als regisseur en acteur de gruwelijkheid van de oorlog in beeld te brengen met felgekleurde emoties van de spelers in het historische drama. 1911 is zijn epische versie van de revolutie die zich in China voltrok. Het is een staaltje patriottisme waarin Chan Ten days that shook the world van Eisenstein als inspiratie lijkt te hebben gebruikt. Met veel massascènes en een nogal makkelijke omgang met de historische feiten is de film een prachtig voorbeeld van het framen van de historie.

~

Epische beelden verhullen echter niet dat het verhaal slap aan elkaar hangt. Chan is natuurlijk geen Eisenstein en 1911 wordt meer en meer een oud geschiedenisboek dat de hoogtepunten van de revolutie belicht. Dit verwordt allemaal tot een actiefilm die moeite heeft de historie goed te brengen. Er zijn zoveel spelers dat er zelfs titels in beeld moeten om de hoofdrolspelers in de film voor te stellen. Het drama blijft beperkt tot ‘sterven opdat de wereld beter wordt.’ Een niet erg geïnspireerd verhaal dat de humor die Chans andere films te pruimen maakt ontbeert.

Miral
Waar 1911 vooral gaat over de wordingsgeschiedenis van een staatsideologie wordt in Miral vanuit het Palestijnse perspectief de ontstaansgeschiedenis van de Joodse staat bekeken. Het is een geschiedenis die nogal gekleurd bezien wordt in Julian Schnabels film. Het onvermijdelijke onrecht tegen de Palestijnen wordt net zo gretig opgelepeld als in 1911, zei het met een intellectuelere lading. Het wordt nogal zwaar aangezet wie slachtoffer is en wie de boosdoener. 

~

De film volgt de Palestijnse Miral van jongs af aan tot en met de tijd dat ze een activistische rol gaat spelen voor haar eigen volk. Naarmate de ellende voortsleept vraag je je toch af wat een buitenstaander als Schnabel nou echt heeft toe te voegen aan de beeldvorming van Palestijns lijden en geschiedschrijving van Israël. Een kunstenaar die zich uitspreekt over een van de meest complexe conflicten van onze tijd blijkt een lichtgewicht.

Outside The Law (Hors-la-loi)
De mannen die zich in Hors-la-Loi boven de wet plaatsen hebben een diepere psychologische band met hun revolutie. Hun strijd om leven en dood is er eentje die bij de kijker empathie opwekt. Een film over het Algarijnse verzet tegen de Franse kolonisator. De indringende film zorgde voor opschudding in Frankrijk. Niet verwonderlijk voor een film die kant kiest voor de terroristische organisatie FLN.

~

In Outside the Law worden drie Algerijnse broers geconfronteerd met hun verschillende persoonlijkheden. In de Franse sloppenwijken strijden ze met harde hand voor de vrijheid van hun land. Ook al zijn ze familie, ze hebben allemaal hun eigen reactie op het geweldadige Algerijnse verzet. In Frankrijk werken twee broers voor de revolutie van de FLN. De jongste wil er niks van weten en duikt in het illegale entertainmentcircuit. Regisseur Rachid Bouchareb toont zich als Franse Algerijn als iemand die zowel betrokken is bij de bloederige geschiedenis als iemand die met enige afstand een sterk verhaal kan vertellen. Outside the Law is daardoor veruit het meest interessante werk van deze drie recent op dvd uitgekomen films.