Film / Achtergrond
special: De filmredactie maakt een selectie van de beste films van 2015

De beste films van 2015

 

De filmredactie van 8WEEKLY blikte terug op een mooi en zeer artistiek filmjaar en selecteerde een top 10 van de beste films van het afgelopen jaar.

 

sonofsaul

  1. Son of Saul – (2015, László Nemes)
    Son of Saul volgt twee dagen het leven van een sondernkommando, Saul, in de hel van Auschwitz. Het laatste beetje menselijkheid wat nog rest, is een degelijke begrafenis voor zijn zoon. De Hongaar László Nemes laat een zeer realistische, harde en verre van romantische beeld zien van de gruwelen van het concentratiekamp.
  1. Phoenix (2014, Christian Petzold)
    In de complexe thriller van Petzold zien we hoe men worstelt met de eigen identiteit in het naoorlogse Berlijn.
  2. Turist (2014, Ruben Östlund)
    Een Zweeds gezin komt tijdens de wintersport vakantie bijna in aanraking met een lawine. Regisseur Ruben Östlund laat op zwarte doch komische manier zien hoe zwak de mens eigenlijk is en houdt de kijker een spiegel voor: wat zou jij doen?
  1. Birdman or (the Unexpected Virtue of Ignorance) (2014, Alejandro González Iñárritu)
    De clichés vliegen je om de oren bij Birdman waarin een zelfingenomen en arrogante toneelacteur zijn comeback probeert te maken. Knap staaltje acteerwerk en origineel camerawerk.
  1. X + Y (2014, Morgan Matthews)
    X + Y portretteert een autistische en begaafde tiener die meedoet met Internationale Wiskunde Olympiade. Een sportfilm over mensen met een stel hersens in plaats van spieren.
  1. Amy (2015, Asif Kapadia)Amy
    Amy geeft een intieme inkijk in de getalenteerde en veel te vroeg overleden Amy Winehous. Het beeld dat ondanks haar zichtbare teloorgang blijft beklijven, is dat van een verlegen jonge meid met twee talenten die groter werden dan zijzelf, waardoor haar identiteit, haar ‘ik’, vergeten werd.
  1. The Lobster (2015, Yorgos Lanthimos)
    In de dystopie van Lanthimos gaan singles vrijwillig naar een hotel waarin ze binnen een x aantal dagen hun ware moeten zien te vinden. Als ze dat niet lukt, veranderen ze in een dier. Surrealistisch doch ergens ook heel herkenbaar.
  1. Carol (2015, Todd Haynes)
    Een zeer geslaagde boekverfilming over homoseksualiteit in de jaren vijftig. Het verhaal over de relatie tussen twee vrouwen is niet alleen spannend maar ook mysterieus.
  2. Taxi Tehran (2015, Jafar Panahi)
    Een ‘verboden film’ in land van herkomst maar wel de Gouden Beer winnaar op het Berlijns festival. Taxi Tehran volgt een taxichauffeur met een verborgen camera. Een film vol tegenstrijdigheden.
  1. Our little Sister (2015, Hirokazu Koreeda)
    Een van de betere Japanse films van het jaar. De plotloze film, over drie samenwonende zussen die hun halfzusje in huis nemen, is gebaseerd op een manga, maar duidelijk het geesteskind van de regisseur.