Boeken / Reportage
special: Lekkere vakantieboeken

Lekkere vakantieboeken

Hard werkend Nederland neemt zich elke zomer voor nou eens echt die boeken te gaan lezen waar ze de rest van het jaar niet aan toe komen. Afgeladen met James Joyce, Proust en Dostojewski reizen ze af naar campings en costa’s om hun intellectuele krachten bij te schaven. Na vijftig bladzijden blijkt er echter al meer aandacht voor de bbq en bikini’s dan voor het literaire geweld. De Telegraaf wordt rap aangeschaft en weg zijn alle intellectuele ambities.
Om nou te voorkomen dat iedereen met boeken op pad gaat die alleen maar zullen dienen als flesopeners, hier een paar leuke en goede suggesties met zorg gekozen.

~

De Lijfarts- Maria Stahlie

Wie dacht dat Maria Stahlie haar boeken schrijft voor de Slegte heeft het dit keer mis. Na zeven niet opvallende boeken lanceert Stahlie hier een vette pil (600 pagina’s) om U tegen te zeggen. Breed opgezet, super uitgewerkt lijkt het wel op het werk van A.F.Th van der Heijden. Muriël is een hypochonder, heeft haar ouders verloren in een ongeluk, laat haar eigen vier maanden oude zoon achter en wordt lijfarts van een oude Hongaarse vrouw. Maar Muriel is geen arts, hoe moet ze dit verbergen en dan zwijgen we nog maar van medische missers. Een obsessie voor geneeskunde gecombineerd met pathologische leugens; dit kan nooit goed gaan.

De Binnenlanden- Euclides da Cunha

Dit boek heeft het allemaal: geschiedenis, politiek, sociologie, psychologie, natuurwetenschappen, klimatologie, flora en fauna en boven alles laat het zien hoe de mensen leefden in de Braziliaanse binnenlanden. Het is een aanklacht, een lofzang en een belangrijk testament van de religieuze strijd bij Canudos. Ok geen makkelijke kost, maar zozeer de moeite waard dat je vakantie er zeker meerwaarde van krijgt; zulke meesterwerken moet je gewoon gelezen hebben!

~

Cryptonomicon- Neal Stephenson

Pretentieuze thriller van de Quentin Tarantino van de literatuur. Het draait allemaal om de ontcijfering van een militaire code. Klinkt simpel? Stephenson lijkt nooit weer op te houden met schrijven; vette uiteenzettingen over wiskunde, techniek en cryptografie zorgen ervoor dat je wilt blijven lezen. Niet moeilijk, lekker spannend en allesomvattend; lekker entertainment.

De kunst van het reizen- Alain De Botton

Aardig boekje over reizen van de ik-weet-alles-beter Alain de Botton. Op zijn eigen irritante manier van namedropping en veel te veel weetjes neemt hij ons op reis met zijn boerenslimheid: “Op reis ben je vaak even chagrijnig en verveeld als thuis.” Geen wonder dat de schrijver het boekje beëindigt met een wandeling in de buurt waar hij woont. Gelukkig spuit hij ook nog wat kennis over grote namen als Flaubert, van Gogh en Wordsworth. Wordt het boek toch nog een feest.

~

Alles is verlicht- Jonathan Safran Foer

Debuutroman van een jonge getalenteerde Amerikaan, die met zijn personage Alexander Pertsjov weer eentje heeft toegevoegd aan de lijst onvergetelijke romanpersonages. Alexander spreekt in een zelfaangeleerd brokkelig Engels, samen met Jonathan Safran Foer gaat hij op zoek naar zijn familiegeschiedenis. Fictie en werkelijkheid lopen op een prachtige manier in elkaar over. Uiteindelijk komen de geschiedenissen samen, resulterend in een schitterende climax.

Onafhankelijke mensen- Halldór Laxness

In de eregalerij van befaamde romanpersonages hoort Bjart zeker thuis. Bjart is een man van weinig woorden, is een harde werker en houdt meer van zijn schapen dan van wat dan ook ter wereld. Zijn doel: onafhankelijk zijn. Maar in het desolate IJsland achtervolgt rampspoed Bjart. Maar hoe bizar Bjart dan ook mag zijn, hij blijft tegen wil en dank doorzetten, niets krijgt deze held kapot! Ronduit schitterend. Kon ik nog maar eens een borrel met Bjart drinken…

~

Blood Meridian- Cormac McCarthy

Need I say more!? Dit boek moet gewoon gelezen worden. Een beestachtige, in westerntraditie geschreven roman. Een zwerver met een enorme behoefte aan geweld sluit zich aan bij een stel premiejagers. De scheidslijn tussen goed en kwaad lijkt niet te bestaan, alles wordt uitgevochten tot het bittere einde. Indrukwekkend en stilistisch meesterwerk van een van de kanonnen uit de Amerikaanse literatuur. Onvergetelijk.

Possession- A.S.Byatt

Ook een all time classic, waarin de lezer alles aangeboden krijgt waar het van droomt: spanning, liefde, gelaagdheid, fictie versus werkelijkheid en dat alles ingebed in een intrigerend verhaal waar twee jonge academici het spoor proberen te traceren van een geheime liefde tussen twee Victoriaanse dichters. Van brieven tot graven, niets wordt geschuwd om achter de waarheid te komen.

~

De kus in de nacht- Herman Brusselmans

Zoveelste Brusselmans, waar hij weer lekker doorzeikt, zanikt en zijn beklag doet over werkelijk alles: liefde, seks, angst, literatuur, schoonheid en natuurlijk vrouwen. Phoebe en Woody zijn weer van de partij, en voor de rest… tja. Lekker geneuzel voor de regenachtige middagen.