Theater / Voorstelling

Een vernietigend dilemma dat niet helemaal van de grond komt

recensie: DommelGraaf & Cornelissen Entertainment - Indecent Proposal

Miljardair John LePoole doet David en zijn vrouw Daphne een verleidelijk voorstel, dat heel hun leven op zijn kop zet.  In het toneelstuk Indecent Proposal draait het om vragen als ‘maakt geld gelukkig?’  en ‘is alles te koop?’ Het toneelstuk beleefde afgelopen zondag de wereldpremière in Leiden, het is namelijk de eerste theaterversie van het gelijknamige boek van Jack Engelhard dat in 1993 ook verfilmd werd.

Eén miljoen, voor een nacht met jouw vrouw. Dat is het voorstel dat miljardair John (Chris Tates) David (Matteo van der Grijn) en zijn vrouw Daphne (Roos van Erkel) doet. Het is een verleidelijk voorstel, want het echtpaar zit krap bij kas. Toch gaat David er in eerste instantie niet op in, hij moet er niet aan denken. Het voorstel blijft maar in hun gedachten en uiteindelijk gaan ze er toch op in, want wat is maar één nacht?

Weinig spanning en actie

Genoeg materie voor een spannend toneelstuk, toch? Helaas weet het toneelstuk de spanning niet de hele tijd vast te houden en is het soms zelfs wat langdradig. Het verhaal heeft een te lange aanloop voordat het voorstel, waar het allemaal omdraait, wordt gedaan. Ook de gevolgen van het voorstel worden te breed uitgemeten. Het verleidelijke voorstel is een goed ingrediënt voor een spannend toneelstuk, maar het stuk komt niet helemaal van de grond. Het verzandt in lange ruziënde conversaties tussen Daphne en David, die echt een stuk ingekort konden worden. Bovendien is de chemie tussen het verliefde koppel ver te zoeken.

Het toneelstuk wordt gespeeld door drie spelers en met name de zeldzame momenten dat ze alle drie op het podium staan zijn interessant door de spanning tussen de spelers. David is stikjaloers en John probeert Daphne te verleiden, al zou hij daar volgens Daphne nooit in slagen. De droge humor van personage David, dat goed vertolkt wordt door Matteo van der Grijn, weet het publiek gelukkig wel aan het lachen te krijgen. Het onvoorstelbare dilemma en het acteerwerk van Van der Grijn redden het toneelstuk.

De wisseling van ruimte en tijd is niet altijd duidelijk. De sobere enscenering van het stuk zorgt soms namelijk voor verwarring. Op het toneel staan drie stoelen met een tafel en een bed. De ene keer bevindt men zich in het vakantiehuis, de andere keer in het casino, Johns verblijf of het huis van het echtpaar. Ook duurt het even voordat het duidelijk is dat het stel op vakantie is. Maar wie gaat er dan ook op vakantie als je krap bij kas zit?

Interessante materie

Toch blijft het toneelstuk in zekere mate boeien, want de materie is en blijft interessant. Het verhaal roept allerlei vragen op. Hoe ver zou jij gaan voor een miljoen? Is alles te koop? Bovendien laat het toneelstuk veel aan de verbeelding van de kijker over, want wat er nu precies misgaat na dé nacht, is niet duidelijk. Daphne stort in en David kan het ook niet aan, maar waarom? Maakt geld dan toch niet gelukkig?  Het stuk eindigt toch enigszins positief met Davids woorden: ‘Voor iets waardevols moet je altijd blijven vechten.’

Kortom, het plot van het toneelstuk is spannend en intrigerend en heeft de potentie om een groot publiek te vermaken. De toneelbewerking is echter minder geslaagd en eerder tragikomisch dan spannend. Indecent Proposal is voor de fijnproever, die zich een avond wil buigen over ingewikkelde levensvragen.