Theater / Voorstelling

Liefdesperikelen in variété

recensie: Urban Myth - Echte liefde?

Voor velen komt het misschien als een grote schok, maar echte liefde heeft een beperkte houdbaarheid. Alle romantische verhalen over eeuwigdurende liefde ten spijt, de maximale duur van een relatie is drie jaar. Althans, volgens de Franse schrijver Fréderic Beigbeder. Op zijn boek is de voorstelling Echte liefde? gebaseerd, net als op de liefdessonnetten van William Shakespeare. Het heeft geresulteerd in een gevarieerde muziekvoorstelling die net te veel losse eindjes heeft om een blijvende indruk te kunnen maken.

In het eerste jaar van een relatie zeg je: “Als je bij me weggaat, ga ik dood!” Het tweede jaar: “Als je bij me weggaat, zal het me verdriet doen, maar ik kom eroverheen.” Het derde jaar verandert dit in: “Als je bij me weggaat, trek ik een fles champagne open!” Aisha Winters uitspraken zijn tekenend voor de manier waarop Fréderic Beigbeder over liefde denkt: ze begint met een intense, vurige verliefdheid, die vervolgens alleen maar afzwakt en tot gezapigheid verwordt.

Zwoele nachtclub

~

In het decor dat de uitstraling heeft van een zwoele nachtclub – compleet met rode gordijnen, minibar en jazzy muziek – laten Wouter van Oord en Monique van der Werff zien hoe een hedendaagse relatie eruitziet. Het begint met een stortvloed aan vlinders, gegiebel en het niet van elkaar af kunnen blijven. Romantiek viert hoogtij en het liefst zou je elke minuut van de dag bij de ander zijn. Helaas ligt verveling op de loer en is het punt waarop irritaties het overnemen van verliefdheid onvermijdelijk.

Goochelact

De verhaallijn van de twee geliefden wordt onderbroken door liederen gezongen door Aisha Winter. Ook wordt er zo nu en dan een goochelact opgevoerd. Welk doel dit dient, wordt niet geheel duidelijk, maar het zorgt in elk geval voor veel lachsalvo’s in de zaal. Publieksparticipatie wordt in Echte liefde? ook niet geschuwd. Halverwege de voorstelling loopt Winter de zaal in om een argeloze toeschouwer te vragen naar zijn liefdesleven en hoe frequent hij dit actief beoefent.

Variété

~

Echte Liefde? valt op door de herkenbare situaties die ze aan het licht brengt. Iedereen die ooit een relatie heeft gehad kan zich herkennen in de manier waarop de verliefdheidskriebels worden verbeeld, maar ook in de langzaam groeiende irritaties. Wat te denken van de vrouw die het in de wildernis klaarspeelt om een koffer op wieltjes mee te nemen? Of de vrouw die koste wat kost op zaterdag ‘gezellig’ het knetterdrukke winkelcentrum in wil? Zonde is wel dat de variétévorm niet echt goed uitpakt. Het liefdesverhaal wordt te serieus gebracht om aan te sluiten bij de flauwe goochelacts, waardoor het geheel behoorlijk losjes aan elkaar hangt. Dit neemt niet weg dat regisseur Jörgen Tjon A Fong veel durf toont door Shakespeare op deze manier te verwerken en er absoluut in slaagt herkenbare relatieperikelen op een vermakelijke manier aan het licht te brengen.

Echte liefde? is nog te zien tot en met 17 mei. Klik hier voor meer informatie over de speellijst.