Theater / Voorstelling

Kennismaking met onbekende wereld

recensie: Red Star Dance Company

China Red Star Dance Company brengt al dansend symbolische verhalen die reeds 1400 jaar geleden zijn ontstaan. China behoorde toen tot de Tang dynastie (juni 618 – 4 juni 907), een periode die wordt gezien als de gouden eeuw van de Chinese literatuur en kunst. Gevechtskunsten, marsen, zwaarddansen, folkloristische dansen, poëzie en volksliederen ontstonden in deze periode.

Shaolin monniken

De Red Star Dance Company is verbonden aan de kunstacademie van het Chinese leger. De meeste dansers hebben hun scholing gehad bij de Shaolin monniken. De vechttechnieken die bij hun waren ontstaan hadden tot doel om de lichamelijke conditie te verbeteren, beter te kunnen mediteren en als zelfverdediging.

De dansers van Red Star Dance company gebruiken in hun voorstelling de kennis die ze hebben opgedaan bij de Shaolin monniken. In het eerste deel van de voorstelling worden zeven legendes uitgebeeld uit de Tang periode. In The King of Qin Breaks the Battle Array, The Eight Drunken Immortals en In the Streets of Chang zijn er vechtposes te zien. Krachtige bewegingen, rollen, stoten, imposante sprongen en benen die bij wijze van spreken tot aan het plafond komen, geven het idee dat je naar een kungfufilm kijkt. In combinatie met de wit gepoederde gezichten, felrode kostuums, opgestoken gitzwarte haren, zwaarden, speren en schilden wordt de indruk gewekt meegnomen te worden naar een voor velen onbekende wereld.

Poëtische dansen

~


De verhalen achter de dansen uit de Tang periode waren vaak dichterlijk. De dansen werden zeer populair en ze verspreidden zich in een razend tempo van de regio’s naar het lokale leven. Een van deze bekende dansen is The Eight Drunken Immortals. Dit is een legende gemaakt door de poëet Li Bai. Zijn gedichten zijn wereldberoemd en worden anno 2007 nog steeds gelezen.

In het verhaal worden acht mannen uitgenodigd op een banket in een onderzees Koninkrijk. De mannen komen dronken aan. De schildwachten vallen de dronken mannen aan maar ook al zijn de acht genodigden nog zo dronken, ze weten zich te weren en schakelen de wachters uit. Hun dronken techniek was succesvol en zo ontstond de kungfustijl. De mannen waren dapper en ieder deed waar hij het beste in was, dan gaat het werk ook sneller.

Red Star Dance Company geeft deze legende op een stijlvolle manier weer. De mannen laten diverse gevechtsbewegingen zien. In hoge sprongen trekken de dansers hun benen in en met een krachtige stootbeweging richting het publiek wordt een van de benen naar voren gestrekt. Ze rollen, springen en draaien krachtvol over het podium heen en kijken uitdagend om zich heen om te laten zien dat ze iedereen aan kunnen, ze zijn zelfverzekerd.

Bevolkingsgroepen anno 2007

Het tweede deel van de voorstelling gaat in op West China, zoals het nu is met haar verschillende groepen van bevolking met elk hun eigen cultuur en tradities. China Red Star Dance Company geeft een leerzame productie weg. De voorstelling is een reis van het verleden naar het heden met mooie rituelen en verhalen. In wederom zeven stukjes laten de dansers zien dat ze trots zijn op het vreedzaam samenleven van de verschillende naties die in China bestaan. Het gezelschap brengt alle stukken met plezier. Alle dames hebben een grote glimlach en gaan helemaal op in het verhaal dat ze ten uitvoer brengen. In The Love Song of Kangding rent een groep vrouwen in gele pakjes en gele cowboyhoeden over het toneel. Ze hebben allen lange donkere vlechten aan de zijkant van hun hoofd en pakken zo nu en dan met hun hand de rand van de hoed. Hun ruggen worden hol gemaakt en als kippen waggelen ze langs elkaar. Dit roept andere beelden op dan dat we van de cowboys uit de Verenigde Staten gewend zijn. Deze vrouwen geven een humoristische draai aan het cowboyleven. Er heerst een jolige stemming, alsof ze een feestje vieren.

Met dit stuk wil Red Star Dance Company iets laten zien van Tibet, waar veel nomaden leven en bij uitstek het gebied is waar met paarden wordt gewerkt. De natuur is van pure schoonheid met haar hoge woeste bergen. Maar ook al is de natuur ruig, de mensen zijn hartelijk en vrolijk en ze genieten van het leven. De levendige danseressen met wiebelende heupen geven een perfecte weergave van speelse Tibetaanse meisjes.

China Red Star Dance Company wekt met deze voorstelling grote nieuwsgierigheid op. Nieuwsgierigheid naar meer verhalen en naar de geschiedenis van de vele volkeren die het land rijk is.

China Red Star Dance Company is nog tot en met 31 januari 2007 te zien in diverse theaters door het land. Klik hier voor de speellijst.