Theater

Alleen voor de fans

recensie: Javier Guzman - Guzman deelt uit, deel 1

De eerste sinterklaasconference Guzman deelt uit van Javier Guzman is op dvd uitgebracht. En zo kan het dus gebeuren dat je in de nazomer van 2006 wordt meegenomen naar het politieke klimaat van 2002. Naar het jaar van de moord op Pim Fortuyn, het huwelijk van Willem-Alexander en het eerste kabinet Balkenende. En dan moet je wel heel leuk zijn willen je grappen de tijdsgeest overleven.

In 2002 won Guzman zowel de jury- als de publieksprijs op het Leids Cabaret Festival en in datzelfde jaar maakt hij ook zijn eerste ‘sinterklaasconference’, omdat hij als beginnend cabaretier toch niet in aanmerking zou komen voor een oudejaarsconference.

Politieke issues

~


Op het podium staat niet meer dan een berg vuilnis gevormd door kliko’s en zakken. In een rood T-shirt steekt Guzman van wal: ‘Het ging maar over een ding dit jaar: veiligheid’. En dat is ook de rode draad van zijn show. Guzman voelt zich niet veilig onder het regime van Balkenende I en onder de heersende agressiviteit.

Op zich is het altijd leuk om oud materiaal te bekijken, maar het is jammer dat de inhoud van deze show zo politiek beladen is. De grappen die Guzman maakt komen al snel heel oubollig over, terwijl ze in 2002 waarschijnlijk nog origineel en grappig waren. Nu zijn ze erg voor de hand liggend. Balkenende gelinkt aan de EO-jongerendag en Pim Fortuyn in een darkroom, die tijd hebben we letterlijk gehad.

Daarentegen zijn de grappen tussen de politieke issues door juist wel weer erg leuk. Zoals wanneer Guzman vertelt over de kinderregels bij het knikkeren. Of als hij op de bres springt voor spellingsles in ontwikkelingslanden. ‘Ik draag ook liever geen Adidas met dt!’ Met meer ‘sociale’ onderwerpen als deze, zou de voorstelling meer in evenwicht zijn geweest.

Voor de liefhebber

Wanneer je je er op instelt dat deze voorstelling niet heel actueel is (en dat is natuurlijk vaker het geval bij cabaretregistratie omdat er nu eenmaal vaak gebruik wordt gemaakt van de actualiteit), kun je best een leuke avond hebben met deze dvd. Maar… voor wie nog nooit eerder iets van Guzman heeft gezien, is deze dvd geen aanrader. Zijn sinterklaasconferences zijn namelijk niet zijn beste werk en het zou zomaar je kijk op deze, toch wel grappige, comedian negatief kleuren. Maar wie al eens eerder kennis met Guzman maakte en zich zelfs een fan kan noemen, doet er goed aan deze dvd aan te schaffen.

Reageer op dit artikel