Theater / Voorstelling

Een dikke trui

recensie: Beeldenstorm - Sjakoo

Al klappertandend heb ik de buitenmusical Sjakoo gekeken. Ik baalde dat ik me niet wat warmer had aangekleed. Maar gelukkig regende het niet; dat is al heel wat in Nederland. Misschien lag het aan het wisselvallige weer, maar er was weinig publiek. Gelukkig hebben de acteurs zich daar niets van aangetrokken en speelden ze vol overtuiging. Al snel werd ook duidelijk waarom voor een buitenlocatie was gekozen.

~

Het is vlak na de Gouden Eeuw. Het eens zo rijke Amsterdam is een stuk armer geworden. Sjakoo is een jongen van de straat en als een soort Robin Hood helpt hij de armen door van de rijken te stelen. Hij is dan ook niet zo populair onder de bestuurders van de stad. De schout Banning Cocq wil hem het liefst zien hangen, maar krijgt hem maar niet te pakken. Als de zigeunerin Esmeralda de stad in komt om een dokter te vinden voor haar kleine zusje, wordt ze al snel opgepakt. Ze is een zigeunerin, dus ze zal wel komen om te stelen. Sjakoo weet haar te redden en brengt haar in veiligheid. Als de vader van Esmeralda haar in de stad komt zoeken, stapt een belangrijke Rus op hem af. Hij geeft hem papieren die hij de stad uit moet smokkelen. Nog voordat hij hier iets tegenin kan brengen, is de Rus alweer weg. De stad is net een vendetta begonnen tegen alle vreemdelingen en ze pakken de zigeuner al snel op. Ze vinden de papieren en geven hem aan een gekke dokter die op hem mag experimenteren. Banning Cocq heeft besloten alle vreemdelingen van de stad op te pakken, want zij zijn zogenaamd de oorzaak van al het kwaad. Alle armen en vreemdelingen zijn ten einde raad en hun laatste hoop is Sjakoo. Maar kan hij ze wel redden?

De stad als ‘achterdoek’

~

De musical vindt plaats op het water, naast het grote Nemo-gebouw in Amsterdam. De toeschouwers zitten veilig op het land, de spelers lopen heen en weer op vlotetn. Het is bijzonder dat ze niet in alle drukte een keer in het water vallen. Achter hen zie je boten in het water liggen en daarachter is Amsterdam te zien met haar hoge gebouwen. De stad als ‘achterdoek’ voor Sjakoo, is ideaal bedacht. Het geeft zo’n mooi beeld, dat zou onmogelijk bereikt kunnen worden in een theaterzaal.

Geluidsband

~

De spelers zijn niet de beste zangers, maar kunnen wel een overtuigend samenspel neerzetten. Ze worden hierin bijgestaan door een geluidsband met ‘achtergrondzang’. Daardoor lijkt alles misschien wel voller, maar ook erg gepolijst. Het was iets echter geweest als alleen de stemmen op het podium waren gebruikt, want die zijn goed genoeg. De liedjes die gezonden worden zijn verder erg catchy en blijven snel in je hoofd hangen.

Sjakoo is een feel-good musical voor het hele gezin. Het verhaal is duidelijk bedoeld voor een jong publiek. Het zit heel simpel in elkaar, voor volwassenen misschien snel té simpel. Dat neemt niet weg dat alles goed in elkaar zit. Er komen verder ook heel serieuze en actuele onderwerpen langs. Zo gaat het verhaal over een multiculturele samenleving en de problemen en vooroordelen die daarbij komen kijken. Iets dat zich tegenwoordig ook in Nederland afspeelt. Maar wat de musical toch nog steeds het meest bijzonder maakt, is de prachtige locatie. Alleen al daarvoor mag je dit spektakel niet missen. Neem wel voor de zekerheid een dikke trui mee.

Sjakoo is nog te zien t/m 28 juni. Voor meer informatie en speeldata: www.sjakoo.com.