Muziek / Album

Gratis download, geen doekoes

recensie: The Opposites - Rauwdauw

Op de redactievergadering werd ineens een hoesje in mijn handen gedrukt. “Hier, TopNotch, dat is vast iets voor jou.” Vanaf het karton keek het gehavende gezicht van Big2 me moeilijk aan. Willy de Polderneger leek op de ommezijde, ondanks de schrammen op zijn gezicht, beter in zijn vel te zitten. Boven zijn pretoogjes prijkt de titel van dit werk: Rauwdauw.

Vergis je niet. Dit is geen volledig album van The Opposites; Rauwdauw is een mini-album. In tegenstelling tot hun debuut De Fik Er In is op deze plaat geen enkele beat geproduceerd door Big2 zelf. De gedachte achter deze mini was volgens het tweetal de wens om samen met gastproducers een album uit te brengen dat als één geheel klinkt. Een album met een ‘rauwdauw’-mentaliteit.

Stampende beats

~


Gesteld mag worden dat dat muzikaal gelukt is. Met de stampende beats van bijvoorbeeld Reverse (PartySquad), Alecto, Shockmount en QF klinkt de plaat op veel momenten behoorlijk zwaar. Een naam die me direct te binnen schiet als referentie is Kubus, en dan voornamelijk met zijn werk op Buitenwesten. Ondanks het grote aantal gastproducers komt het album over het geheel genomen verrassend coherent over. Geen klasse, geen stijl, de opener, en vorig jaar als clip het album vooruitgesneld, laat goed horen wat Rauwdauw inhoudt. De subwoofers draaien direct overuren. Slechts op Van ’t dorp naar de stad en op Simpel & klaar wordt gas teruggenomen. Deze twee door Darin G (D.A.C.) geproduceerde nummers zorgen voor meer laidback momenten.

Geen beeldspraak

Maar laidback of niet, tekstueel blijven The Opposites continu binnen het kader van het album: rauw. Was er op De Fik Er In nog wat ruimte voor maatschappijkritiek, op Rauwdauw horen we voornamelijk rechttoe-rechtaanteksten over het eigen kunnen. Net als op de voorganger hoeven we ook hier niet te zoeken naar beeldspraak; The Opposites brengen het recht voor zijn raap en daar zijn ze zeer bedreven in. Hier en daar bijgestaan door vrienden rappen ze over hun eigen leven. Een leven zonder pretenties waarin ze nog steeds hun eigen gang gaan.

~

Rauwdauw kwam tot stand in samenwerking met TonyBell.nl en is aldaar gratis te downloaden. Zoek niet in die platenbakken van je lokale muziekhandel want deze plaat komt niet officieel uit. ‘Rauwe ondergrond’ blijft ook hier het thema.

The Opposites live:
23-03 Discotheek Rumours, Leeuwarden

Reageer op dit artikel