Muziek / Album

Geslaagde koersverschuiving

recensie: Israel Nash - Rain Plans

Op zijn vierde studioalbum verschuift Israel Nash (Gripka) voorzichtig zijn koers, zonder uit de bocht te vliegen. Rain Plans luidt een fijne herfst in.

Niet alleen de muziek is veranderd (richting poprock en psychedelica), ook zijn naam is anders: Gripka noemt zich nu Israel Nash. Zo maakt hij een duidelijk statement, een gedurfde stap. Live zal Gripka te horen zijn op meer popgeoriënteerde podia dan in het verleden.

Retro, maar niet gedateerd
Met Rain Plans grijpt Israel Nash af en toe terug op de sound van Buffalo Springfield, bijvoorbeeld in ꞌExpecting to Flyꞌ, en naar het latere werk van Neil Young. Nergens wordt het zo heftig als Young en Crazy Horse, maar de muze van deze nog immer actieve icoon is voelbaar. Al sinds zijn debuut New York Town scoort Gripka hoge ogen met zijn countryrock die terugvoert naar de jaren zestig van Creedence Clearwater Revival, zonder daarbij retro te klinken.

Natuurlijk is er geen afstand gedaan van het geluid van John Fogerty dat Israel Nash in zijn stem heeft. Maar met de verschuiving van de carrièrekoers van deze sympathieke artiest komt daar het geluid van Young bij. Met alle retro zou je verwachten dat Rain Plans niet van deze tijd klinkt, maar nergens komt het gevoel naar boven dat dit een gedateerd album is. Tijdloos is eerder van toepassing.

Een warm bad
Vooral bij de opening van het album ligt Buffalo Springfield op de loer en klinkt de galm door. De toon is gezet, waarna ꞌThrough the Doorꞌ iets minder galmt en terugkeert naar het geluid van zijn vorige albums. De psychedelica blijft wel een belangrijke factor. De break in ꞌMyer Canyonꞌ, vlak voor het einde, is prachtig. Die geeft net dat beetje extra aan de song. En ꞌRain Plansꞌ doet denken aan Crosby, Stills, Nash en Young en had, als je naar het intro luistert, niet misstaan op Déjà Vu.

Ook als Rain Plans meerdere rondjes maakt in de cd-speler gaat het album niet vervelen. Het voelt steeds meer als een warm bad. Iedere keer komen er meer details naar boven en ontdekt de luisteraar hoe knap het in elkaar is gezet door een artiest die op doorbreken staat naar een groter publiek. 

Live in Nederland:
23 oktober Luxor Live, Arnhem
25 oktober Paard van Troje, Den Haag
26 oktober Manifesto, Hoorn
27 oktober Effenaar, Eindhoven