Muziek / Album

Verzamelaar van aanstekelijke toeren

recensie: Blue Flamingo – 78 r.p.m.

Verzamelen is z’n hobby, dj zijn z’n vak. En die (inmiddels grote schare) door hem verzamelde 78-toerenplaten zijn middelen om dat vak perfect uit te oefenen. Zie hier in een paar zinnen de oorsprong van dj Blue Flamingo, alias Ziya Ertekin. Onlangs vlechtte hij een greep uit z’n eigen muzikale archief aaneen tot de verzamelaar 78 r.p.m. Een heerlijk geheel, uitgegeven door Excelsior Recordings en gedistribueerd door V2.

Een buitengewoon slimme zet, eigenlijk. Je bent verzamelaar van grammofoonplaten, maar dan van die ouderwetse varianten. Van bakeliet of schellak. Muzikale obscuriteiten, kortom. Om geld te verdienen voor het uitbreiden van die verzameling, ga je er als dj gewoon mee langs zalen. Voor Blue Flamingo werkte het. Hij draaide verschillende werken uit z’n verzameling de afgelopen periode al veel in clubs. De muzikale man zocht naar een label. Excelsior Recordings was natuurlijk de kandidaat bij uitstek aangezien ze de afgelopen periode al meer verrassende releases hadden (The Madd, Triggerfinger). De droom Blue Flamingo kwam uit.

Drie stuks

Ertekin grossiert naar eigen zeggen in dromen. En Edisons uitvinding, de platenspeler, helpt hem daar direct bij. ‘De 78-toerenplaat is de mooiste vorm waarin dat wat onzichtbaar is, visueel wordt. En het niet tastbare, materieel,’ zo meldt hij op z’n site. De bonte Blue Flamingo-verzameling 78 r.p.m. is opgedeeld in een drietal aan elkaar gemixte stukken: Oriental Nitty Gritty, The Spanish Tinge & The French Connection en Ritmo & Blues. Ziya Ertekin covert daarmee naar eigen zeggen een trio periodes, te weten de jazz uit de jaren dertig, de Caribische muziek uit de jaren dertig en veertig en de rumba en de mambo uit de jaren vijftig. De man die ooit eigenlijk archeoloog wilde worden (in een Volkskrant-interview noemt hij zich ‘muzikale schatgraver’) laat je op zeer laagdrempelige wijze kennis maken met 78-toerenmateriaal.

Wat komt er dan zoal langs op deze heerlijke verzamelaar? Welnu, bijvoorbeeld Mills Blue Rhythm Band (Congo Caravan), Fats Waller, Derek Martin (Daddy Rollin’ Stone), Duke Ellington, Charles Brown (Hot Lips and Seven Kisses), Jelly Roll Morton, Big Maybelle staan gebroederlijk naast het orkest van Lionel Belasco, Lil’ Armstrong and her Swingorchestra, en Kid King’s Combo. Je waant je het ene moment in een rokerige jazzclub in New Orleans, dan sta je middenin Havana, maar ook Franse dorpjes en Spaanse gemeenschappen schieten door je gedachten. Een heerlijke, ouderwetse muzikale verzameling van zeer aanstekelijke toeren, kortom.

Een aanstekelijkheid die ook blijkt uit de verkoop. De gehele eerste druk van 78 r.p.m. is al helemaal uitverkocht en het zal even duren voordat Excelsior weer nieuwe exemplaren in de winkel heeft. Ertekin speelt binnenkort onder andere 9 mei tijdens De Nacht van Europa in Felix Meritis in Amsterdam.