8WEEKLY

Je naam op internet

Artikel:

Gekken en dwazen schrijven op muren en glazen. Of op internet. Wie zijn naam tussen aanhalingstekens intypt op Google, vindt zijn volledige virtuele geschiedenis. Plus enkele interessante dingen die je zelf ook niet wist.

Er zijn zeven plekken op het net waar mijn volledige naam te vinden is, en nu dit artikel online is, zullen dat er acht zijn. Mijn naam is Els Bertens en via Google vond ik mijn webgeschiedenis.

Mijn eerste keer virtuele naamschrijverij dateert uit 1998. Voor een college methodologie en computergebruik (saai!) moest ik een leuke site aandragen en ik kwam op Disney.com. Toentertijd was ik bijzonder fel op alles wat met animatie en tekenfilms te maken heeft. En (gek hè?) dat heb ik nu helemaal verdrongen.

~

Zie de fundamentalistische taal: Er zijn namelijk nog altijd van die ‘mourons’ die menen niet zonder hun kleine broertje of zusje naar een tekenfilm te kunnen. Ga en overtuig uzelf!. Het schaamrood klimt over mijn kaken. Ik schreef morons met o u. Ach, ik was jong, zullen we maar zeggen.

Op een andere site staat mijn persoonlijke tijd, door mij gereden in een skatetocht van zeven kilometer in juni 1999. Ik ben als 399e van de 869 gefinished, in een tijd van 30 minuten en vier seconden. Niet slecht op een paar plastic skates van de Piet Kerkhof, zoals ik me ineens herinner. Man, wat deden die skates een pijn aan je scheenbenen.

De virtuele geschiedenis vertoont ook een opmerkelijk gegeven: ik zweef ergens in de ruimte. Mijn naam dan, want zelf sta ik nog met beide benen op de grond, voor zover ik weet. Mijn naam staat tussen de mij onbekende Coen Bertens en mijn kleine zusje José Bertens in een lijst van namen op de microchip Stardust, die sind 7 februari 1999 in de ruimte zweeft. Ik heb wel zo’n idee wie me voor dit domme project heeft opgegeven en ja hoor: de dader staat tussen zijn vier familieleden ook keurig op de site, onder de W. Mijn ex-vriendje.

Mijn familie doet het betrekkelijk slechter, maar mijn aanstaande bruidegom aanmerkelijk beter dan ik. Circa 50 resultaten geeft de zoekmachine voor hem terug, tegenover geen een voor de naam van mijn moeder. Mijn vader kent echter bijna vierhonderd hits. Verbaasd bekijk ik de lijst, want ik wist niet dat mijn pa een internationaal vermaarde bierbrouwsite onderhield. Heeft hij een geheim leven?
Het blijkt een naamgenoot te zijn. Mijn vader heeft een bescheiden verdienste van twee hits, allebei op de site van zijn hobbyclub.

~

Is het leuk om je naam ineens op internet te vinden? Wie zich niet graag prijsgeeft zal op zijn neus kijken wanneer hij plotseling zijn complete gegevens online ziet staan. En niet alleen dat, ook informatie die je eigenlijk liever niet bekend had gemaakt. Zo weet ik nu bijvoorbeeld dat mijn oom in een volleybaltoernooi nooit verder is gekomen dan de voorronde. En dat terwijl hij zich altijd heel sportief voordoet.

Aan de andere kant kom je op Google ook je naamgenoten tegen. Een Jan de Vries zal zich eeuwig wentelen in virtuele onvindbaarheid, want er zijn er te veel van hem. En voor de namen die wat minder dertien-in-een-dozijn voorkomen is het vinden van een naamgenoot een hele opluchting. Je bent niet alleen op deze wereld, en als je ooit pijnlijke feiten voor je neus krijgt, kun je altijd zeggen dat het die andere was.

Ik leef mee met hen die een unieke naam hebben. Vertel hem aan niemand, want ze spitten je hele online leven door!